5 receptů Zdeňka Pohlreicha na grilování s vůní Asie
Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů Zdeňka Pohlreicha na přípravu chutných pokrmů inspirovaných chutí asijské kuchyně.
V prvním díle nové série kulinářského pořadu Rozpal to, šéfe! II. se Zdeněk Pohlreich nechal částečně inspirovat asijskou kuchyní. Vyzkoušejte některý z šéfových receptů na chuťově dokonalé pochoutky z grilu.
Houbové špízy po asijsku
Ingredience:
- hnědé žampiony
- hlíva ústřičná
- houby shitake
- pórek
Na marinádu:
- sójová omáčka
- sezamový olej
- sezamová semínka
- 3 stroužky česneku
- cukr
- sůl
- pepř
Postup:
1. Nejdřív si připravíme marinádu: v míse smícháme cukr, sójovou omáčku, sezamový olej, sezamová semínka, sůl, pepř a nakrájený česnek. Asi hodinu necháme odležet, aby se chutě spojily.
2. Bílou část pórku nakrájíme na široká kolečka a společně s houbami je střídavě napichujeme na namočené špejle.
3. Na dno pekáčku nalijeme část marinády, pak poklademe špízy a navrch opět potřeme marinádou. Znovu necháme hodinu odležet a občas špízy v marinádě otočíme, aby byly rovnoměrně namočené.
4. Marinové houby vložíme do rozpáleného grilu a pečeme z obou stran. Hotové špízy nandáme na talíř, polijeme zbytkem převařené marinády a posypeme čerstvým posekaným pórkem.
Plněná grilovaná rajčata
Ingredience:
- 5 velkých rajčat
- toastový chleba
- petrželka
- šalvěj
- rozmarýn
- oregano
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Rajčata shora odkrojíme a vydlabeme z nich dužinu. Do misky vložíme nakrájený toastový chleba, osolíme, opepříme a přisypeme nakrájené bylinky. Zakápneme olivovým olejem a rajčatovou dužinou.
2. Na pánvičku nasypeme sůl, aby po ní rajčata nejezdila, a položíme na ní plněná rajčata.
3. Gril rozpálíme na 180 - 200 stupňů a rajčata necháme asi 8 minut péct.
Hovězí steak Yamato na zeleném pepři
Ingredience:
- hovězí steak
- zelený pepř
- sůl
Na omáčku:
- sójová omáčka
- japonské rýžové víno
- japonský zelený pepř nebo nakládaný zelený pepř
- máslo
Postup:
1. Steak z obou stran posypeme zeleným pepřem a solí a dáme péct do rozehřátého grilu. Mezitím si připravíme omáčku: smícháme sójovou omáčku, japonské rýžové víno a zelený pepř v nálevu. Hotovou omáčku dáme na gril k masu a necháme povařit. Potom do ní přidáme kousek másla.
2. Středně propečený steak vyndáme z grilu a necháme chvíli odležet. Pak maso nakrájíme, nandáme na talíř a polijeme omáčkou.
Sendvič s hruškou a modrým sýrem
Ingredience:
- 2 bagety
- modrý sýr
- 1 hruška
- zakysaná smetana
- máslo
- petrželka
Na salát:
- polníček
- citron
- olivový olej
- sůl
Postup:
1. Modrý sýr nastrouháme a přidáme k němu zakysanou smetanu a nahrubo nasekanou petrželku.
2. Bagetu nakrájíme na větší kousky, rozpůlíme a namažeme sýrovou směsí, pak poklademe hruškou nakrájenou na plátky a přiklopíme. Shora pokapeme rozpuštěným máslem a v grilu necháme zapéct.
3. Rozpečené bagety nandáme na talíř a podáváme se salátem z polníčku, který jsme pokapali citronem, olivovým olejem a posypali solí.
Červené curry s kachnou
Ingredience:
- kachní prsa
- liči (Litchi)
- drůbeží vývar
- červená kari pasta
- rybí omáčka
- palmový cukr
- kafírové listy
- kokosové mléko
- kokosový krém
- thajský lilek
- thajská bazalka
- červené chilli papričky
- jasmínová rýže
- list pandanu
- rostlinný olej
Na kari pastu:
- koriandrová semínka
- římský kmín
- bílý pepř
- sušené chilli červené dlouhé
- sůl
- galangan
- citrónová tráva
- kůra z limetky
- koriandr kořen
- česnek
- šalotka
- krevetová pasta
Na marinádu:
- sójová omáčka
- koriandrová semínka
- koriandrový kořen
- anýz
- bílý pepř
- česnek
- kuřecí vývar
- olej rostlinný
- sůl
- cukr
Postup:
1. Nejdříve si připravíme kari pastu: sušené chilli papričky povaříme 10 minut ve vroucí vodě a poté je zcedíme a osušíme.
2. Koriandrová semínka a kmín orestujeme v pánvi na sucho. V hmoždíři roztlučeme chilli papričky, kůru z limetky a sůl.
3. Přidáme kmín, koriandrová semínka, citronovou trávu, česnek, kafirový list, koriandrový kořen, bílý pepř, šalotku galangan a dále tlučeme do jemné pasty. Přidáme krevetovou pastu a dobře promícháme. Všechny ingredience na marinádu smícháme v míse dohromady.
4. Kachní prsa obalíme v marinadě a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout. Poté kachnu opečeme na grilu, nejdříve na kůži a poté dopečeme na druhé straně.
5. Kari pastu orestujeme v pánvi na oleji asi 2 minuty, přidáme kafírové listy. Pak vmícháme kokosový krém a mléko, palmový cukr a rybí omáčku. Vaříme 5 minut, potom přisypeme lilek, lichi a povaříme další 3 minuty. Nakonec přidáme pečenou kachnu nakrájenou na plátky a thajskou bazalku.
6. Červené curry s kachnou podáváme s jasmínovou rýží.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha
Delikátní sýrové pochoutky od Zdeňka Pohlreicha