reklama

5 receptů Zdeňka Pohlreicha na grilování s vůní Asie

Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů Zdeňka Pohlreicha na přípravu chutných pokrmů inspirovaných chutí asijské kuchyně.

Foto: FTV Prima

V prvním díle nové série kulinářského pořadu Rozpal to, šéfe! II. se Zdeněk Pohlreich nechal částečně inspirovat asijskou kuchyní. Vyzkoušejte některý z šéfových receptů na chuťově dokonalé pochoutky z grilu.

Houbové špízy po asijsku

Ingredience:

Na marinádu:

  • sójová omáčka
  • sezamový olej
  • sezamová semínka
  • 3 stroužky česneku
  • cukr
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Nejdřív si připravíme marinádu: v míse smícháme cukr, sójovou omáčku, sezamový olej, sezamová semínka, sůl, pepř a nakrájený česnek. Asi hodinu necháme odležet, aby se chutě spojily.

2. Bílou část pórku nakrájíme na široká kolečka a společně s houbami je střídavě napichujeme na namočené špejle.

3. Na dno pekáčku nalijeme část marinády, pak poklademe špízy a navrch opět potřeme marinádou. Znovu necháme hodinu odležet a občas špízy v marinádě otočíme, aby byly rovnoměrně namočené.

4. Marinové houby vložíme do rozpáleného grilu a pečeme z obou stran. Hotové špízy nandáme na talíř, polijeme zbytkem převařené marinády a posypeme čerstvým posekaným pórkem.

Plněná grilovaná rajčata

Ingredience:

  • 5 velkých rajčat
  • toastový chleba
  • petrželka
  • šalvěj
  • rozmarýn
  • oregano
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Rajčata shora odkrojíme a vydlabeme z nich dužinu. Do misky vložíme nakrájený toastový chleba, osolíme, opepříme a přisypeme nakrájené bylinky. Zakápneme olivovým olejem a rajčatovou dužinou.

2. Na pánvičku nasypeme sůl, aby po ní rajčata nejezdila, a položíme na ní plněná rajčata.

3. Gril rozpálíme na 180 - 200 stupňů a rajčata necháme asi 8 minut péct.

Hovězí steak Yamato na zeleném pepři

Ingredience:

Na omáčku:

  • sójová omáčka
  • japonské rýžové víno
  • japonský zelený pepř nebo nakládaný zelený pepř
  • máslo

Postup:

1. Steak z obou stran posypeme zeleným pepřem a solí a dáme péct do rozehřátého grilu. Mezitím si připravíme omáčku: smícháme sójovou omáčku, japonské rýžové víno a zelený pepř v nálevu. Hotovou omáčku dáme na gril k masu a necháme povařit. Potom do ní přidáme kousek másla.

2. Středně propečený steak vyndáme z grilu a necháme chvíli odležet. Pak maso nakrájíme, nandáme na talíř a polijeme omáčkou.

Sendvič s hruškou a modrým sýrem

Ingredience:

  • 2 bagety
  • modrý sýr
  • 1 hruška
  • zakysaná smetana
  • máslo
  • petrželka

Na salát:

  • polníček
  • citron
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

1. Modrý sýr nastrouháme a přidáme k němu zakysanou smetanu a nahrubo nasekanou petrželku.

2. Bagetu nakrájíme na větší kousky, rozpůlíme a namažeme sýrovou směsí, pak poklademe hruškou nakrájenou na plátky a přiklopíme. Shora pokapeme rozpuštěným máslem a v grilu necháme zapéct.

3. Rozpečené bagety nandáme na talíř a podáváme se salátem z polníčku, který jsme pokapali citronem, olivovým olejem a posypali solí.

Červené curry s kachnou

Ingredience:

  • kachní prsa
  • liči (Litchi)
  • drůbeží vývar
  • červená kari pasta
  • rybí omáčka
  • palmový cukr
  • kafírové listy
  • kokosové mléko
  • kokosový krém
  • thajský lilek
  • thajská bazalka
  • červené chilli papričky
  • jasmínová rýže
  • list pandanu
  • rostlinný olej

Na kari pastu:

  • koriandrová semínka
  • římský kmín
  • bílý pepř
  • sušené chilli červené dlouhé
  • sůl
  • galangan
  • citrónová tráva
  • kůra z limetky
  • koriandr kořen
  • česnek
  • šalotka
  • krevetová pasta

Na marinádu:

  • sójová omáčka
  • koriandrová semínka
  • koriandrový kořen
  • anýz
  • bílý pepř
  • česnek
  • kuřecí vývar
  • olej rostlinný
  • sůl
  • cukr

Postup:

1. Nejdříve si připravíme kari pastu: sušené chilli papričky povaříme 10 minut ve vroucí vodě a poté je zcedíme a osušíme.

2. Koriandrová semínka a kmín orestujeme v pánvi na sucho. V hmoždíři roztlučeme chilli papričky, kůru z limetky a sůl.

3. Přidáme kmín, koriandrová semínka, citronovou trávu, česnek, kafirový list, koriandrový kořen, bílý pepř, šalotku galangan a dále tlučeme do jemné pasty. Přidáme krevetovou pastu a dobře promícháme. Všechny ingredience na marinádu smícháme v míse dohromady.

4. Kachní prsa obalíme v marinadě a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout. Poté kachnu opečeme na grilu, nejdříve na kůži a poté dopečeme na druhé straně.

5. Kari pastu orestujeme v pánvi na oleji asi 2 minuty, přidáme kafírové listy. Pak vmícháme kokosový krém a mléko, palmový cukr a rybí omáčku. Vaříme 5 minut, potom přisypeme lilek, lichi a povaříme další 3 minuty. Nakonec přidáme pečenou kachnu nakrájenou na plátky a thajskou bazalku.

6. Červené curry s kachnou podáváme s jasmínovou rýží.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa

Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha

Delikátní sýrové pochoutky od Zdeňka Pohlreicha

reklama
reklama
reklama