Voňavé kuřecí špízky s thajským ananasovým salátem
Co budete potřebovat:
čerstvý ananas nebo plechovka ananas plátky Hamé
2 šalotky
hrst nasekané máty
4 lžíce limetové šťávy
4 lžíce třtinového cukru
rýžové nudle
půl lžičky kurkumy
3 lžíce rostlinného oleje
okurka salátovka
hrst nasekaného koriandru
70 g kešu ořechů
4 lžíce rybí omáčky
chilli paprička
400 gramů kuřecích prs
lžička koriandrových semínek
Postup
Nejdříve si připravíme zálivku, aby se trochu rozležela. Chilli papričku pečlivě zbavíme semínek a nasekáme na drobné kousky. Shrneme ji do menší misky a přidáme šťávu z limety, rybí omáčku a třtinový cukr. Promícháme a dáme stranou odležet. Příležitostně zálivku promícháme, aby se cukr rozpustil.
Maso na špízky necháme chvíli marinovat. Kuřecí prsa nakrájíme na proužky. Koriandrová semínka utlučeme v hmoždíři najemno. Smícháme s kurkumou a polovinou oleje a ve směsi pečlivě obalíme maso. Necháme krátce odležet.
Ananas na salát necháme okapat. Trochu šťávy rozhodně není na závadu a zvýrazní nasládlou chuť salátu. Nakrájíme ananas na trojúhelníčky a dáme do salátové mísy. Salátovou okurku nakrájíme na půlcentimetrové kostičky, šalotku na drobné kostičky a obojí přidáme k ananasu. Zalijeme zálivkou a promícháme.
Kešu oříšky nasekáme a nasucho opražíme na pánvi. Mátu a koriandrové lístky pokrájíme a vše přidáme k salátu.
Rýžové nudle připravíme podle návodu. Kousky masa napícháme na špejle a opečeme je na pánvi na zbytku oleje.