Proustův efekt: vzpomínky skrz chuť a vůni
Podle studie The Proust Effect:
Scents, Food, and Nostalgia publikované v roce 2023 jsou vůně
a chuť silně propojené s vyvoláváním nostalgických
vzpomínek. Výzkum vedený odborníky z Virginia Commonwealth
University a College of Charleston ukázal, že vzpomínky vyvolané
vůní nebo chutí bývají silnější a emocionálně nabitější
než ty, které se pojí s jinými smyslovými podněty. Podle
autorů navíc takové vzpomínky působí pozitivněji na naši
psychiku, protože zlepšují náladu, posilují sebevědomí a
vyvolávají pocit sounáležitosti či propojení s ostatními
lidmi. Není tedy divu, že vůně dýně, skořice a hřebíčku
dokáže během okamžiku vyvolat pocit útulnosti, bezpečí nebo
návratu k oblíbeným podzimním rituálům. Nápoj tak pro mnohé
už není jen kávou, ale spouštěčem příjemných vzpomínek i
předzvěstí blížících se svátků.