1 Mikrovlnná trouba jako skvělý pomocník v domácnosti



Používáte mikrovlnku správně? Zničit ji je snadnější, než byste čekali. A některé předměty vám mohou dokonce ublížit. Co do ní rozhodně nepatří?

Mikrovlnná trouba je nepostradatelný pomocník v mnoha domácnostech. Jenže i s tímto praktickým spotřebičem je potřeba zacházet opatrně. Některé věci do něj prostě nepatří – ať už kvůli riziku poškození samotného přístroje, nebo kvůli ohrožení zdraví. Přesto lidé často nevědomky ohřívají předměty či potraviny, které mohou vyvolat jiskření, výbuch, uvolnění toxických látek nebo dokonce požár. V lepším případě přijdete o mikrovlnku, v horším si ublížíte.
Přinášíme přehled věcí, které by se v mikrovlnné troubě rozhodně neměly ocitnout – a vysvětlíme proč.

Mikrovlnná trouba je nepostradatelný pomocník v mnoha domácnostech. Jenže i s tímto praktickým spotřebičem je potřeba zacházet opatrně. Některé věci do něj prostě nepatří – ať už kvůli riziku poškození samotného přístroje, nebo kvůli ohrožení zdraví. Přesto lidé často nevědomky ohřívají předměty či potraviny, které mohou vyvolat jiskření, výbuch, uvolnění toxických látek nebo dokonce požár. V lepším případě přijdete o mikrovlnku, v horším si ublížíte.
Přinášíme přehled věcí, které by se v mikrovlnné troubě rozhodně neměly ocitnout – a vysvětlíme proč.

Mikrovlny se od hliníku odrážejí, což může způsobit jiskření a v nejhorším případě i požár. Fólie navíc může překážet v ohřevu jídla.

Kov nepropouští mikrovlny a může vést ke zkratu nebo poškození trouby. Také hrozí riziko jiskření.

I malý kovový detail může vyvolat elektrický oblouk a poškodit vnitřní komponenty trouby.

Tyto materiály se mohou deformovat nebo uvolňovat toxické látky, jako je BPA, které mohou kontaminovat jídlo.

Při zahřátí se může začít tavit a uvolňovat zdraví nebezpečné chemikálie.
Nejsou určeny k ohřevu a mohou se snadno vznítit. Obsahují tiskařské barvy nebo lepidla, které mohou uvolňovat toxiny.
Obsahují vrstvy plastů nebo vosku, které se mohou tavit a kontaminovat jídlo.
Inkousty mohou být toxické a při ohřevu se uvolňovat do ovzduší nebo jídla.
Pára nemá kam uniknout a může způsobit explozi, která znečistí mikrovlnku a ohrozí vás.

Vejce se při ohřevu rychle zahřeje a tlak uvnitř skořápky způsobí jeho explozi.

Ohřev může uvolnit kapsaicin do vzduchu, což způsobí kašel a dráždění očí.

Při ohřevu může explodovat a vytvořit plazmu, která může poškodit mikrovlnku.

Má vysoký obsah cukru, který se snadno přehřeje a může začít hořet.

Samotný olej se může rychle přehřát a začít hořet, protože mikrovlny jej nerovnoměrně zahřívají.

Může se přehřát bez varu a po vyjmutí z mikrovlnky explodovat, což způsobí popáleniny.

V mikrovlnce se nerozpustí rovnoměrně a mohou způsobit poškození vlnovodu.

Málo kdo to ví, ale při špatném ohřevu mohou explodovat, protože se uvnitř hromadí pára.

Kov brání průchodu mikrovln a může poškodit spotřebič.
Jsou celokovové a mikrovlny je nezvládnou bezpečně ohřát. Hrozí poškození trouby i zranění.
Barvy mohou obsahovat těžké kovy, které se mikrovlnami uvolňují.
Při rychlém ohřevu se může nafouknout a explodovat, nebo ztvrdnout a znehodnotit.

Obsahují oleje a vzduch, který se při ohřevu rychle rozpíná a může způsobit hoření.
Může vypadat neškodně, ale má tendenci se přehřát a vzplanout.

Můžou při přesušení hořet a vytvářet kouř.
Mikrovlnná trouba je nepostradatelný pomocník v mnoha domácnostech. Jenže i s tímto praktickým spotřebičem je potřeba zacházet opatrně. Některé věci do něj prostě nepatří – ať už kvůli riziku poškození samotného přístroje, nebo kvůli ohrožení zdraví. Přesto lidé často nevědomky ohřívají předměty či potraviny, které mohou vyvolat jiskření, výbuch, uvolnění toxických látek nebo dokonce požár. V lepším případě přijdete o mikrovlnku, v horším si ublížíte.











