reklama

Hubnutí? Pečiva ani tuků se nemusíte zříkat, ale jezte chytře, říká Kateřina Šimková

Naše populace se řadí mezi nejtlustší na světě. A protože si to mnozí z nás uvědomují, snaží se zhubnout. Jenže tak jednoduché to není, jak jsme si mnozí vyzkoušeli na vlastní kůži. V čem nejčastěji chybujeme, pokud jde o shazování kil navíc? A co tedy udělat pro to, aby se nám to konečně podařilo?

Foto: archiv PR

Pokud jde o obezitu a nadváhu, vždy k ní vede souhra více okolností. Jen na geny se vymlouvat nemůžeme, i když svou roli samozřejmě hrají. Dále jsou tu také vzorce chování od vašich rodičů, stravovací návyky a míra pohybu. Zkuste si tohle všechno zrekapitulovat a pak možná zjistíte, že tak úplně příkladný váš životní styl není. 

Mgr. Kateřina Šimková

Mgr. Kateřina Šimková

Nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování vystudovala Lékařskou fakultu MU v Brně, kde získala magisterský titul v oboru výživa člověka. Poskytuje poradenství v oblasti zdravé výživy, připravuje redukční programy a receptury pro krabičkové stravování. Zároveň vyvíjí výrobky pro vlastní řadu Dobré stravování, které jsou k dostání v řetězcích a obchodech zdravé výživy. Je zastánkyní pestré a vyvážené stravy. Při přípravě jídel klade značný důraz nejen na šetrné technologické zpracování a nutriční rovnováhu, ale i na lahodnou chuť. S manželem vede firmu Zdravé stravování.

Na téma zdravého a hlavně udržitelného hubnutí jsem si povídala s Kateřinou Šimkovou, výživovou poradkyní a zakladatelkou společnosti Zdravé stravování.

O hubnutí už toho bylo napsáno tolik, že musí všichni všechno vědět, máte taky ten pocit?

Myšlení lidí se určitě za poslední dobu změnilo. Mnozí více přemýšlí nad tím, co budou jíst a jaké množství a jaký dopad má strava na jejich zdraví. Dnes žijeme pokrokovou dobu plnou informací, ještě nikdy jsme o vlivu jídla na naše zdraví toho nevěděli tolik, co dnes. Není pro nás už dávno překvapení, že z dlouhodobého nadbytku jídla se můžeme stát obézními. Strategie hubnutí se tedy zdá být jednoduchá - být na straně kalorického deficitu a jíst zkrátka méně. Nicméně, situace je daleko komplikovanější a někdy je problémem nezdaru v hubnutí právě nedostatek jídla a nepestrá strohá strava. Mnoho z nás se totiž při hubnutí snaží hledat zkratkovitá rychlá řešení, třeba v podobě doplňků stravy nebo v mých očích nedostatečné koktejlové či práškové stravy, která ale nejsou dlouhodobě udržitelná a nevedou ke správné redukci tuku.

Proč je vždy lepší svěřit se do rukou výživového poradce, nezvládneme to sami podle návodů na sociálních sítích a internetu?

Sociální sítě jsou mocným nástrojem, ale rozhodně ne studnou rozumu. Já s oblibou říkám, že zuby byste si asi nenechali udělat u řezníka, tak proč se s výživovým problémem obracet na nestudovaného člověka, který jenom sesbíral pár poznatků ze svých zkušeností? Při hledání na internetu hrozí, že se dostanete k naprosto mylné informaci, která vám buďto nepomůže, nebo i přímo uškodí. Např. máte pocit, že vám je špatně po pečivu. Na internetu si přečtete, že za vaše problémy může lepek a po jeho vynechání se budete cítit lépe. Zkusíte to, přece to tolika lidem pomohlo! Vynecháte tedy pečivo a těstoviny. Po pár týdnech ale stejně musíte k lékaři, protože symptomy se vracejí. Lékař ale nemůže udělat a vyhodnotit komplet všechny testy, jelikož jste některé náznaky začali maskovat změnou stravy, která ale nebyla důkladná a komplexní. A tak musíte čekat a potenciální léčba se zbytečně prodlužuje.

Hitem současnosti je na sociálních sítích režim bez sacharidů. Lidé drží různé programy stylu paleo, low carb, cukr free a další. Co si o tom myslíte?

Nízkosacharidové diety či různé diety à la sacharidové vlny jsou skutečně hitem. Jde o to, že sacharidy mají v jídelníčku a v našem organismu nezastupitelnou funkci. Jsou proto pro tělo velmi potřebné a nelze je jen tak z jídelníčku vyřadit. Diety tohoto typu jsou extrémním tlakem na náš organismus, který se s tím nějakým způsobem musí vyrovnat. A on se nezhroutí a vyrovná se s tím, ale s rizikem toho, že se nemusíme cítit při tomto typu stravování dobře nebo můžeme mít i zdravotní následky. Vždy se snažím svoje klienty edukovat v tom, že extrémy nejsou dobré a základem správného jídelníčku je jeho vyváženost a pestrost. Právě low carb diety vedou k výraznému omezení jídelníčku a lidé jsou pak tlačeni k velmi omezenému stravování. Často si mohou v rámci těchto diet pomoct instantními produkty, které pro tělo nejsou vůbec přirozené a nutričně správné. 

Jaký je váš názor na hubnutí pomocí čínské medicíny a "jehliček", které vyřadí pocit hladu?

Nechci se příliš obouvat do čínské medicíny, ale tohle je nesmysl. Naše tělo je přesně naprogramovaný přístroj, který nelze naučit nemít hlad. Vše je přísně hormonálně regulováno a právě hormonem hladu je leptin. Jeho hladinu nelze akupunkturou ovlivnit. Existuje například porucha leptinové rezistence, kdy jedinec necítí pocit sytosti a má potřebu stále jíst, ale nijak to nelze spojit s aplikací akupunktury. 

A co počítání kalorií?

Počítání energie nebo makroživin ve stravě rozhodně není nutností a určitě se vám podaří zhubnout i bez tohoto procesu. Pokud však stojíte na začátku a nevíte, v čem je problém, počítání může velmi pomoci. Ještě více ale zapisování toho, co jste za den zkonzumovali a vypili (z praxe mohu říct, že tato metoda skvěle funguje u chronických dietářů, kteří spíše než s přejídáním bojují v čase hubnutí s výrazně podhodnoceným jídelníčkem). Ideálně i v kontextu toho, co jste při jídle dělali a jak jste se před jídlem a po jídle cítili. Pomocníkem tak může být i nejznámější aplikace Kalorické tabulky. Chtěla bych však upozornit na to, že žádný propočet kalorií není stoprocentní, protože záleží na správnosti údajů v databázi a také na spoustě dalších faktorů.

Jaký je tedy ten správný způsob hubnutí, aby byl udržitelný?

Ten, který bude nenásilný a přirozený. Také zároveň ten způsob, který bude dlouhodobě udržitelný. Někdy je pak totiž těžší shozená kila si udržet, než je shodit. Záleží na správném nastavení jídelníčku a také udržení se v pohybu a pravidelném cvičení. Rozhodně nepodceňujme celkovou pohodu a rozpoložení. Pokud bychom se bavili o tom, že jídelníček jednostranně omezíme, např. v tom smyslu, že z něho vyřadíme sacharidy, bude to pro tělo skutečně velký stres. A nejen pro naše tělo, ale i pro naši psychiku. Je to pak zbytečné trápení, které nevede k dlouhodobému řešení.

Co by v našem jídelníčku rozhodně nemělo chybět?

Kvalitní suroviny a pestrost. Základem správné stravy je pravidelnost a vyváženost. Pro tělo jsou proto důležité všechny tři makroživiny - jak bílkoviny, tak také tuky a sacharidy. Největším problémem při změně stravy jakéhokoliv původu je omezování jedné z makrosložek stravy - v dnešní době většinou sacharidů nebo tuků. Výsledkem je pak konzumace jednoho na úkor druhého, což může problém jenom vygradovat. Do správného jídelníčku tak určitě patří všechny základní potraviny - obiloviny, mléko a mléčné výrobky, maso a vejce, zelenina i ovoce, ořechy a semínka. Samozřejmě, pokud nemáte zdravotní problém a některé z potravin se nemusíte zříkat. 

A co považujete naopak za největší zlo?

Velké zlo je všechno, s čím to přeženeme. Tedy vždy bude záležet na zkonzumovaném množství dané potraviny nebo jídla. Vysoce zpracovaná jídla nebudou nikdy zdraví prospěšná, nicméně čas od času nám jeden pokrm určitě ani neublíží. Jako problém vnímám pravidelné pití slazených nápojů, pravidelné kupování sladkostí nebo pravidelné večerní pojídání slaných pochutin samotných nebo ve spojitosti s alkoholem.

Velmi oblíbený způsob stravování jsou teď krabičky. Komu byste je doporučila?

Všem lidem, kteří chtějí upravit svoji tělesnou hmotnost - ať se jedná o redukci váhy, nebo třeba nabrání svalové hmoty. Také těm, kteří si nechtějí hmotnost pouze udržet, ale chtějí se správně a chutně stravovat. Všem, kteří bojují s časem, všem, kteří potřebují pomoci vyznat se v tom, co je zdravý životní styl, co jsou jen moderní výstřelky, všem, kteří se rozhodnou řešit sebe a své zdraví komplexně, nejen krátkodobě. V neposlední řadě může být krabičkové stravování pro lidi, kteří chtějí dosáhnout "statusu zero food waste", kdy v podstatě nevznikne prostor pro plýtvání potravinami. Pokud si navíc najdou dodavatele krabiček, který má krabičky recyklovatelné, tak minimalizují jimi produkovaný odpad.  

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama