reklama
 

Ubráníte se chorobám? Rozhodnou vaše střeva

Blahobytný život současnosti zanechává stále děsivější dopady na lidském zdraví. Denně se setkáváme s mnoha chemickými látkami ve vzduchu a v potravinách. Jsou počátkem chorob, jejichž původ je často nejasný. Vyrovnávat se s nimi musí náš imunitní systém.

Foto: Isifa/Thinkstock

Blahobytný život současnosti zanechává stále děsivější dopady na lidském zdraví. Denně se setkáváme s mnoha chemickými látkami ve vzduchu a v potravinách. Jsou počátkem chorob, jejichž původ je často nejasný. Vyrovnávat se s nimi musí náš imunitní systém.

Vědci přicházejí se stále silnějšími důkazy, že naši obranyschopnost ovlivňuje životní styl, který vedeme.  Kromě pohybu, stresu a bohužel věku je to zejména strava, která dokáže rozhodovat o tom, zda onemocníme nebo ne, a to včetně těch nejvážnějších nemocí.  I když imunitní systém je skutečně doslova systém, složený z mnoha prvků, právě střeva a sliznice vypovídají o stavu organismu a jeho imunity vůbec nejpodrobněji.

Kartáč na střeva

Ttrávicí systém a střeva jsou osídlena spoustou bakterií, které můžeme rozdělit na potřebné a nepotřebné, tedy škodlivé. Není tedy divu, že oficiální i alternativní medicína věnují značnou pozornost škodlivinám, které ohrožují lidské zdraví ve střevech nebo na sliznicích. Především jde o patogenní mikroorganismy jako jsou streptokoky, známé bakterie escherichia coli  a z kvasinek o druh candida albicans, původce všech možných druhů mykóz.

Jak se zbavit složek, které škodí a ohrožují lidské zdraví? Nejlepší by samozřejmě bylo střevo vyčistit – v ideálním případě kartáčem. Že to nejde? Ale jde: skvělým kartáčem jsou třeba otruby a další tradičně doporučované prostředky léčby líných střev nebo zácpy. Existují i jiné postupy očisty střev: hydrokolonová terapie, jógínské čištění (slanou vodou + cviky), klystýr, pomocí potravních doplňků z aloe vera a chlorelly atd.

Pokud se  rozhodnete pro zdravé tělo, začněte u střev a sliznic. Po vyčištění je musíte osídlit správnými bakteriemi. Odstraníte tak nejen zácpu, průjmy a nadýmání, ale třeba také akné i další vyrážky včetně úporných ekzémů, záněty apod. A to se od svého imunitního systému nedozvíte, před jakými dalšími nebezpečími vás ještě ochránil. 

Opakování matka zdraví

V článcích o zdravé výživě a také v návodech na užívání doplňků stravy se veřejnost setkává s termíny, které se pletou. Konkrétně jde o probiotika a prebiotika.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které žijí v zažívacím traktu. Je jich na 500 druhů. Přiměřená spotřeba zejména zakysaných mléčných výrobků příznivě ovlivňuje stav mikroflóry ve střevech a jejím prostřednictvím imunitu i celkové zdraví uživatele. Pokud je třeba  obsah probiotik ve stravě zvýšit, pomohou potravní doplňky ve formě tablet či kapslí. 

Jakmile potřebné mikroorganismy (bakterie) osadí trávicí trakt uživatele, aktivně upravují střevní mikroflóru. Především brání přemnožení bakterií škodlivých a některé škodliviny odbourávají, brzdí aktivitu nebezpečných látek, které při špatném trávení ve střevě vznikají, pozitivně působí na syntézu vitaminů (především vitamínu K), zlepšují absorpci vápníku a hořčíku z potravy, podílejí se na metabolismu žlučových kyselin atd. Tím vším probiotika posilují imunitu ohrožených lidských těl.

"Pohon" pro hodné bakterie

Prebiotika, obecně nazývaná vláknina, naproti tomu nejsou látkami živými, avšak představují potravu pro zdraví prospěšné střevní bakterie. Chemicky se jedná o jinak nestravitelné oligosacharidy (jako např. inulin), praktický význam mají fruktooligosacharidy.

Bakterie, které žijí v tlustém střevě, získávají z prebiotik energii.  Přitom vznikají organické kyseliny, které fungují jako zdroj energie pro buňky střevních stěn. Prebiotika působí proti zácpě, podporují střevní peristaltiku, zlepšují vstřebávání vápníku a hořčíku, které je ve vyšším věku omezeno. Také probiotika, často přidávaná do potravin včetně sušenek pro děti a do potravních doplňků, posilují imunitu lidského těla

A co třeba kandidózy?

Kvasinka kandida je druh mykózy, která se běžně vyskytuje v trávicím ústrojí včetně úst, a dále v pochvě a na kůži. Za určitých okolností, k nimž patří nedostatečná hygiena, oslabená imunita nebo léčba širokospektrálními antibiotiky, se kvasinky pomnoží a vyvolají kandidózu.

Jde o infekci, která má řadu podob a postihuje nejen jednotlivé orgány. Mezi kandidózy patří  nejčastější ženské onemocnění – vaginální mykóza. Zánět vaginální sliznice postihne až ¾ ženské populace, 90 % infekcí způsobují kvasinky Candida abicans. Nemoc se projevuje bílým svědivým výtokem z pochvy a zarudnutím intimních ženských míst. Největším rizikem vaginální mykózy je přechod poševních nemocí do močových cesta a do hrdla děložního.

Při jejich dlouhodobé léčbě se doporučuje právě posílit celkovou obranyschopnost organismu.  V poslední době se u nás objevily velmi zajímavé potravní doplňky s tímto imunomodulačním efektem - například s lactobacilly, lyzáty nebo glukany.

Proč  kombinovat probiotika

Odborníci se shodují,  že jednotlivé probiotické kmeny je třeba kombinovat, aby účinek potravy nebo doplňků stravy přinesl skutečný efekt. Každý kmen totiž osídluje jinou část trávicího traktu.

Laktobacily ve větší koncentraci osidlují tenké střevo, zatímco bifidobakterie dávají přednost oblasti tračníku (tlustého střeva). Kombinace laktobacilů a bifidobakterií má širší účinek na celé spektrum střevních potíží: některé redukují střevní infekce, jiné chrání před salmonelou a další zase před E. coli.

Anna Vejvodová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rady a tipy pro posilování svalů pánevního dna

Sex v Česku: Máme to rádi na hraně

Nikdy nebudu mít vnoučata? Jediná dcera je lesbička!

reklama

Komerční tip

reklama