Petr Havlíček: Správné tuky do vyvážené stravy patří
Rozumná míra a správný poměr jednotlivých tuků jsou základem pro správné fungování lidského organismu.
Tuky mají tendenci lidi děsit. Velká část populace si dokonce myslí, že jsou všechny tuky špatné. Ale není tomu tak. Rozumná míra a správný poměr jednotlivých tuků jsou základem pro správné fungování lidského organismu.
O rizicích nadbytečného příjmu tuků s obsahem nasycených mastných kyselin se dozvíte od specialistů na výživu Petra Havlíčka a Karolíny Hlavaté v dalším díle video seriálu Vím, co jím.
Nadbytek, ale i nedostatek škodí
Všude jsou slyšet varování ohledně nadbytečného příjmu tuků, ale problémem je i jejich nedostatek. Tuky totiž naše tělo potřebuje. "Tuky mají hradit 25-35 % z celkového energetického příjmu," uvádí specialista na výživu Petr Havlíček.
Tuky jsou nezbytné pro příjem některých vitamínů. Při jejich nedostatku se hůře hojí rány, dochází k porušení růstu a reprodukce, kůže se více vysušuje, dochází ke ztrátě vlasů a k porušení tvorby některých hormonů.
Nasycené, nebo nenasycené?
Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené. Podle doporučení odborníků bychom měli konzumovat třetinu tuků nasycených a dvě třetiny nenasycených.
"Tuky s převahou nasycených mastných kyselin najdeme převážně v živočišných produktech. Například v tučném mase, uzeninách, sádle, másle, ale třeba i v sýrech či masných výrobcích. Své zástupce mají ale také v rostlinné říši. Patří sem především kokosový a palmojádrový tuk," vysvětluje Havlíček.
Více rad a tipů o tucích v našem jídelníčku se dozvíte na videu!
Zdroje zdravějších nenasycených tuků hledejte hlavně v rostlinné říši, patří sem řepkový a olivový olej, kvalitní margaríny, ale i semínka, ořechy nebo avokádo. Některé z nenasycených mastných kyselin jsou pro náš organizmus zcela nezbytné, takzvaně esenciální - jsou to omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které si naše tělo získává například z ryb, lněných semen nebo řepkového oleje.
Je-li na výrobku logo Vím, co jím a piju, znamená to, že potravina je kvalitní a splňuje standardy nejen z hlediska nasycených mastných kyselin, ale také trans mastných kyselin, sodíku, cukru a v některých kategoriích hodnotí též energii a vlákninu.
Kde jsou hlavní rozdíly?
Z hlediska příjmu množství energie není mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami prakticky žádný rozdíl. Velké rozdíly jsou však v jejich účincích v lidském organizmu. Jako prevenci vzniku řady onemocnění, především nemocí srdce a cév, diabetu 2. typu a některých druhů rakoviny, bychom měli omezit příjem tuků nasycených. Další rozdíly jsou ve stabilitě vůči oxidačním změnám, jako je například žluknutí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky
Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem
Jak se zdravě najíst i po padesátce, radí Petr Havlíček