reklama

Jídlo jako lék: Vaříme podle jin a jang

Podle tradiční čínské medicíny jsme zdraví tehdy, pokud jsou principy jin a jang v našem těle v harmonii.

Foto: Profimedia.cz

Podle tradiční čínské medicíny jsme zdraví tehdy, pokud jsou principy jin a jang v našem těle v harmonii. Pokud  jedna z těchto základních sil výrazně převáží, systém se ocitne v nerovnováze. Následkem jsou pak všechna možná onemocnění. 

Tradiční čínská medicína přikládá každodennímu jídelníčku velký význam. Tak velký, že právě dietetiku, tedy systém stravování, využívá jako jednu ze základních metod při léčbě nejrůznějších zdravotních neduhů. Přemýšlet nad tím, co jíme, ale doporučuje především v rámci prevence

Jin a jang - hmota a energie

"Nesprávnou stravou lze hodně uškodit a správnou stravou jen trochu napravit," říká MUDr. Jozef Lucký, hlavní terapeut TCM Clinic. Jídelníčkem ovlivňujeme rovnováhu organizmu, takže když v něm něco významného pravidelně chybí, nebo naopak přebývá, může nám to způsobit nemalé zdravotní problémy. Například časté jogurtové snídaně prý organizmus významně škodí a v zimním období se z čerstvého ovoce dá doporučit jedině hroznové víno..

Tradiční čínská medicína nedoporučuje hubnutí jídelníčkem složeným ze syrové zeleniny, ovoce a mléčných výrobků, oslabuje princip jang a energie trávení stále více stagnuje.

Doporučujeme: Čínská léčba neplodnosti: Těhotná hned druhý den?

"Jin" se zjednodušeně dá chápat jak hmota a "jang" jako energie, přičemž jin zastupuje teplo a jang chlad.  Také potraviny a nápoje se dělí na jang a jin. Podle své schopnosti vyvolávat teplo nebo chlad se pak dále rozdělují na horké, teplé, neutrální,  svěžující a studené.

Jídlo podle ročního období

"Divili byste se, kolik lidí se stravuje v zimě letně a jakou neplechu to dělá s jejich těly. Třeba čerstvé ovoce, které konzumujeme s cílem dostat do sebe co nejvíc vitamínů, organizmus ochlazuje, což je kontraproduktivní. V zimě bychom měli jíst naopak potraviny, které nás zahřejí - vývary, dušená masa nebo lehce pikantní jídla," tvrdí terapeutka tradiční čínské medicíny MUDr. Karolína Bílková, která vede kurzy vaření evropské kuchyně podle principů tradiční čínské medicíny na TCM Clinic.

Zásadu, že ke každému ročnímu období patří určité potraviny, dodržovaly už naše prababičky, které toho o klasické čínské medicíně nejspíš moc nevěděly.

Horké potraviny nás v zimě i v malém množství chrání před chladem, ve větším množství však škodí. Zesilují totiž sílu jin. Jedná se o ostré koření, uzeniny, jehněčí a kůzlečí maso, grilované steaky, tvrdý alkohol a svařené víno.

Náš tip: Čínská medicína: Teplé nápoje zvyšují imunitu

Teplé potraviny bychom měli jíst celoročně, hlavně při chladném počasí.  Patří k nim drůbež, ryby, polévky, vařená zeleninová jídla, pohanka, káva, sušené ovoce atd.

Neutrální  potraviny reguluji nerovnováhu jinu a jangu a proto by měly být základem jídelníčku. Počítají se k nim celozrnné obiloviny a chléb, tvrdá zelenina, ořechy, luštěniny, maso hlavně hovězí, máslo a mléko, vejce nebo med.

Studené a osvěžující potraviny oslabují sílu jang. Patří sem čaje, okurky, rajčata, exotické ovoce, jogurty, zmrzlina a pod. Proto podle tradiční čínské medicíny doporučované jižní ovoce a citrusové plody oslabují imunitu a tím v zimě napomáhají onemocněním.

Strava jako lék

Podle tradiční čínské medicíny také ke každému ročnímu období náleží jeden ze základních pěti prvků

  1. voda představuje zimu
  2. dřevo je znamením jara
  3. oheň symbolizuje  léto
  4. pozdní léto je zastoupeno Zemí
  5. kov symbolizuje podzim.

Tyto prvky představují pět energetických kvalit, které jsou všude kolem nás, vzájemně se ovlivňují a pravidelně se střídají.

Proto i menu v kurzech vaření podle principů tradiční čínské medicíny je vždy sestaveno tak, aby obsahovalo všech pět prvků tradiční čínské medicíny a zároveň reflektovalo současné kulinářské trendy, které oslovují širší veřejnost.

Dá se i zjistit, jaký je člověk typ a kterými radami se má řídit v běžném životě, aby mu strava prokazovala blahodárné účinky. "S těmito pravidly se dá kouzlit mnohem více a atraktivněji, než si většina lidí vůbec dokáže představit," dodává doktorka Bílková. Tradiční čínská medicína je založená na individuálním přístupu. 

Zkuste si udělat podle jin a jang kachnu, která je oblíbeným jídlem jak u nás, tak v Číně.

Kachnu vložíme do vroucí vody a přidáme nakrájený zázvor, marinované bambusové výhonky, rýžové víno a sůl. Vaříme zvolna  dvě a půl hodiny.Ve vývaru pak uvaříme také rýžové nudle, které se nesmí lámat, abychom si nezkracovali život.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jehly které léčí: Akupunktura

Rakovina prostaty: Za vším hledej ženu

Ze sociální sítě není úniku, říká psycholožka

 

 

reklama
reklama
reklama