LISTOVÁ ZELENINA
Salát je přece nejzdravější! Pozor, ne vždycky - často bývá kontaminován patogeny od zvířat nebo z jejich výkalů, kontaminovanou vodou či špatným zacházením a skladováním při sklízení.
Předeprané saláty, které si tak často kupujeme jako oběd do kanceláře, jsou ještě horší. Voda roznese mikroby z jednoho listu na všechny - třeba v celé denní várce. Často jde o druh E. coli, z nichž se dá i zemřít. Ročně způsobují několik set úmrtí.
Listovou zeleninu představuje mnoho druhů - od obyčejného zahradního přes dubáček, rukolu, baby saláty atd. Když k tomuto výčtu přidáme další příslušníky druhu - špenát, zelí, kapustu atd. není divu, že společně mají na svědomí téměř čtvrtinu všech hlášených případů onemocnění z jídla . Vzpomínáte na nedávný skandál s infikovanou evropskou zeleninou? Před pár lety se v sousedním Německu otrávily desítky lidí kontaminovanou zelenou jarní cibulkou. V USA podobně onemocní asi 14 tisíc lidí - ale jen si představte, jak astronomicky vysoké musí být toto číslo například v Indii, kde neexistuje evidence.
Foto:
Isifa/Thinkstock
reklama
reklama