Jak zabít rakovinu? Jezte meruňky a mandle!
Svět neustále čeká na lék proti rakovině. Podle mnoha odborníků by jím mohl být vitamín B17. Ale tato látka v sobě skrývá mnohá ale...
Svět neustále čeká na lék proti rakovině. Podle mnoha odborníků by jím mohl být vitamín B17. Ale tato látka v sobě skrývá mnohá ale...
Rakovina není jedna nemoc, ale desítky různých druhů zhoubného bujení. Jejich společný název však vzbuzuje strach i touhu po zázraku, který by nádorová onemocnění smetl z tváře světa.
Léčivé meruňky
Obrovskou pozornost proto vzbudila kniha Svět bez rakoviny - příběh vitamínu B17 od amerického autora a producenta dokumentárních filmů Edwarda Griffina.
Tvrdí v ní, že cestou ke snížení počtu nádorových onemocnění, a tím úbytku úmrtí v důsledku rakoviny, je látka laetril, bohatě obsažená v jádrech meruněk. Pro tuto látku se vžil obchodní název vitamín B17. Podle Griffina za vznikem rakoviny nejen u člověka, ale také u domestikovaných zvířat stojí primárně nedostatek prvku laetrilu, tedy vitaminu B17.
Laetril obsahuje mimo jiné i polosyntetickou molekulu látky amygdalin. Ten můžeme najít ve více než 1200 rostlinách, především však v jádrech meruněk a hořkých mandlí. Dalším zdrojem této látky jsou i jádra z různých druhů ovoce, jako jsou třeba jablka, hrušky, třešně či švestky, ale najdeme ji i v ostružinách, malinách nebo také v luštěninách.
Už staří Číňané
Terapeutické účinky derivátů z hořkých mandlí využívali již ve staré Číně. Griffinova kniha svá tvrzení dokládá dlouhodobým mapováním národů, které žijí nejen v souladu s přírodou, ale také hojně konzumují meruňky, především jejich jádra a olej z nich vylisovaný.
Jím sledované národy, jako například asijští Hunzové, se dožívají velmi vysokého věku a celkově se těší dobrému zdraví. Hunzové konzumují až dvěstěnásobek obvyklého příjmu tohoto vitaminu v industrializovaných společnostech. Proto se mezi nimi nevyskytují nádorová onemocnění, obyvatelé jsou vitální a vypadají mladší, než ve skutečnosti jsou.
Jak může pomoci?
Do moderních laboratoří se tato látka dostala v 19. století, kdy si chemik Bohn při destilaci tekutiny z hořkých mandlí všiml, že se uvolňuje kyanovodík. Tento poznatek přenesli do svých výzkumů dva francouzští chemici Pierre-Jean Robiquet a A. F. Boutron-Charlard, kteří v roce 1830 oddělili z meruňkových jader krystalickou látku, kterou nazvali amygdalin.
Zdravé a nádorové buňky se liší svou biochemickou výbavou. Zdravé buňky obsahují kromě jiného enzym nazvaný rhodanáza, který ve zmutované tkáni zhoubných nádorů zcela chybí. Nádorové buňky - bez ohledu na typ rakoviny - zase enzym beta-glukosidáza. Právě ten je údajně možné použít k jejich zničení.
Jak to funguje? Čistý vitamin B17 obsahuje vázaný kyanid, který se uvolňuje při kontaktu s enzymem beta-glukosidáza. Volné molekuly kyanidu usmrcují nádorové buňky, zdravým buňkám ovšem neškodí, protože ty jsou chráněny zmíněným enzymem rhodanáza, jenž kyanid neutralizuje.
Na co si dát pozor?
- Především "vitamín" B17 není žádný vitamín. Tento název ale zní lépe než kyanid, který je spojen s otravou a nevyhnutelnou smrtí.
- Největší popularitou prošel B17 v 50. letech minulého století v USA, ale nakonec byl zakázán právě kvůli možnosti intoxikace.
- Neexistují žádné důkazy v podobě ověřených klinických studií o jeho bezpečnosti a účinnosti.
- Naopak existují studie, kdy po ukončení kúry rakovina dál rostla.
- Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, podle jehož rozhodnutí se řídí obvykle i "zbytek světa", ho jako lék nepovolil.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pozor, většina "čerstvých" ryb je rozmrazených
V nemocnicích číhá smrt: Zákeřné klostridie
Potřebují ženy orgasmus? Nebo jen muži?