reklama

Pozor, většina "čerstvých" ryb je rozmrazených

Jsou zdravé a prospívají našemu srdci, a proto jíme ryby. Tedy - měli bychom je jíst. Umíme si ale správně vybrat, aby nám co nejvíc prospěly? Jak zajistit, aby rybí maso by bylo opravdu kvalitní a čerstvé?Možná kupujete za drahé peníze bezcenný šunt.

Foto: Profimedia.cz

Jsou zdravé a prospívají našemu srdci, a proto jíme ryby. Tedy - měli bychom je jíst. Umíme si ale správně vybrat, aby nám co nejvíc prospěly? Jak zajistit, aby rybí maso by bylo opravdu kvalitní a čerstvé? Možná kupujete za drahé peníze bezcenný šunt.

Většinou už víme, že  nejpříznivější složkou rybího masa jsou obsažené tuky. Nejenže nám tyto  typy tuků na rozdíl od jiných živočišných tuků neškodí, ale dokonce naopak vysloveně podporují zdraví.  

Překvapení! Je to k ničemu!

Je to díky obsahu nenasycených kyselin, zejména omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které se vyskytují především v rybách tučných a zejména  mořských. Překvapením pak může být, že rybí  konzervy nás sice obohatí o bílkovinu a jód, ale kýžené prospěšné tuky nám nepřinesou.

Tolik oblíbený konzervovaný tuňák neobsahuje ze svých tuků skoro nic, protože tuk se oddělí již na moři a prodává se zvlášť firmám, které z něj vyrábějí kapsle s tuky z mořských ryb.

Do konzervy jdou jen kousky masa nebo drť, a níž se přidává olivový olej. Lépe jsou na tom sardinky (naložené ve vlastním oleji, který je na esenciální kyseliny velmi bohatý) a tresčí játra, vhodná je také uzená makrela.

Ryba třetí den smrdí. Koupíte ji?

Druhý zádrhel je nejméně stejně nečekaný. "Průměrné stáří mořských ryb nabízených na českém trhu je týden, a výjimkou není ani deset dní,"  tvrdí znalec Marko Šuto, původem Chorvat, který v české metropoli  žije bezmála již 30 let.

Sám dodává na tuzemské stoly čerstvé a vysoce kvalitní mořské úlovky. Každý z nich je nositelem certifikátu čerstvosti, jež zaručuje, že mezi výlovem ryby a dobou, kdy se dostane na pulty, neuplynulo více než 24 hodin. Ryby jsou nakupovány od drobných rybářů ihned po návratu na pevninu z nočních lovů. Bezprostředně poté jsou naloženy, transportovány na naše území a prezentovány koncovému zákazníkovi.

Oklamaný zákazník

Marko Šuto pokračuje: "Některé druhy ryb jsou navíc na skladování choulostivější, a tak může být běžná praxe při jejich uchovávání skutečným hazardováním se zdravím. Zároveň, na trhu je hodně rozmrazených produktů, jako například pangas, kalamáry, chobotnice a různé filety."

Podle něj by do budoucna bylo dobré tuto problematiku legislativně řešit a VIDITELNĚ odlišit rozmrazované ryby od čerstvých, stejně jako je tomu třeba u pečiva. Zákazníkovi by toto mělo být zdůrazněno, neměl by být klamán skrytou deklarací nebo textem s malými písmeny," dodává původem vystudovaný ekonom, kterého k obchodování s rybami přivedla láska ke gastronomii.

Zkuste rybu domácí

Kvalita dostupných potravin i stravování jako takového je v Česku dlouhodobě diskutovanou otázkou. Kauzy týkající se čerstvosti i původu nabízených produktů všeho druhu jsou v Česku na denním pořádku. Tento problém se týká i ryb, a to především těch mořských.

Stejně chutné, zdravé a dietní  jako jejich mořské sestry jsou však i sladkovodní ryby.  Zkuste to, je na ně zrovna správný čas!Jedinečnou příležitost zakoupit si čerstvé ryby, které nejsou v běžném sortimentu obchodů (štika, candát, sumec…), jsou totiž výlovy rybníků, jejichž sezóna brzy začne.

Kvůli postupujícímu znečištění moří a stále častějšímu chovu mořských ryb v sádkách, které zásadním způsobem mění vlastnosti jejich masa, začínají být naše české ryby z domácích rybníků dokonce vlastně ještě prospěšnější pro zdraví.  

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rakovině se dá zabránit, tvrdí primář Erben

Sex v Česku: Máme to rádi na hraně

Chcete miminko? Zapomeňte na techniku, probuďte vášeň!

Dítě roku 68 a brutalistní klenot. Mohutnost InterContinentalu zjemňuje nádvoří | Video: TV Architect
reklama
reklama
reklama