reklama
 

8 českých superpotravin: Jsou snadno dostupné a levnější než ty exotické

Červená řepa

Červená řepa je často podceňovanou zeleninou, ačkoli její sláva se poslední dobou opět vrací a stává se nedílnou součástí i českých kuchyní. Historie této plodiny ovšem sahá už do starověku, kdy byla právě pro své pozitivní léčivé účinky hojně využívána. Zmínky o využití této zeleniny k medicínským účelům můžeme najít už v Babylonii.

  • Řepa brání rozvoji aterosklerotických změn v tepnách.
  • Podporuje činnost jater.
  • Působí močopudně a zbavuje tělo nadbytku sodíku.
  • Nezáleží příliš na tom, zda řepu jíme syrovou, pečenou nebo nakládanou, jen bychom měli šetřit se solí.
  • Červené barvivo z řepy je mocným antioxidantem. 
  • Zvyšuje odolnost organismu a preventivně působí proti rakovině; využívá se i jako podpůrný prostředek při její léčbě.
  • Doporučuje se i během těhotenství, příznivě působí na vývoj plodu.
  • Čistí střeva a povzbuzuje trávení.
  • Příznivě působí i v období menopauzy.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama