Červená řepa
Červená řepa je často podceňovanou zeleninou, ačkoli její sláva se poslední dobou opět vrací a stává se nedílnou součástí i českých kuchyní. Historie této plodiny ovšem sahá už do starověku, kdy byla právě pro své pozitivní léčivé účinky hojně využívána. Zmínky o využití této zeleniny k medicínským účelům můžeme najít už v Babylonii.
- Řepa brání rozvoji aterosklerotických změn v tepnách.
- Podporuje činnost jater.
- Působí močopudně a zbavuje tělo nadbytku sodíku.
- Nezáleží příliš na tom, zda řepu jíme syrovou, pečenou nebo nakládanou, jen bychom měli šetřit se solí.
- Červené barvivo z řepy je mocným antioxidantem.
- Zvyšuje odolnost organismu a preventivně působí proti rakovině; využívá se i jako podpůrný prostředek při její léčbě.
- Doporučuje se i během těhotenství, příznivě působí na vývoj plodu.
- Čistí střeva a povzbuzuje trávení.
- Příznivě působí i v období menopauzy.