reklama

Vše o kaprovi: Jak ho vybrat, vykostit i připravit

Během roku si dává kapra jen málokdo, ovšem na Štědrý den ho večeří většina českých domácností. Jakého ale vybrat, aby měl co nejlepší chuť, jak ho vykostit, a jak ho připravit, když už máte dost klasické smažené úpravy? Na všechny tyto otázky vám teď odpovíme...

Foto: Isifa/Lidové noviny/Hynek Glos

Během roku si dává kapra jen málokdo, ovšem na Štědrý den ho večeří většina českých domácností. Jakého ale vybrat, aby měl co nejlepší chuť, jak ho vykostit, a jak ho připravit, když už máte dost klasické smažené úpravy? Na všechny tyto otázky vám teď odpovíme…

Podle čeho vybírat?

Nejlepší maso má kapr do váhy dvou a půl kilogramu, pak už riskujete, že bude mít "bahenní" příchuť. Pokud tedy máte velkou rodinu, nekupujte jednoho velkého kapra, ale raději dva malé. Ryba by ale neměla být ani příliš malá, bude mít pak i malé kosti, které půjdou špatně vybírat, což štědrý večer pěkně otráví.

Pokud nakupujete u pouličních prodejců, pořádně si ryby v kádi prohlédněte. Měly by mít dostatek pohybu a nevypadat mdle - takové ryby totiž nebudou mít dobré maso. Musí mít lesklý povrch bez hlenu a pevné ploutve i šupiny.

Jak kapra vykostit?

Kapra nejprve očistěte od slizu a položte na prkénko, které jste předtím přikryli papírovým ubrouskem. Pak podél žáber z jedné strany odřízněte část hlavy na straně, ze které budete začínat. Kapra nařízněte podél hřbetní kosti. Je třeba nahmátnout nožem páteř a řezat přesně podél ní. Pokud byste kost nekopírovali, zbytečně tak při dalším řezání přijdete o maso.

DOPORUČUJEME: Jak přesvědčit děti, aby jedly na Vánoce kapra

Nožem postupně odřezávejte filet tak, abyste kopírovali tvar žeber. Tak postupujte směrem k ocasu asi do dvou třetin, až do míst, kde končí žebra. Pak vložte nůž, přiklopte odřezaným plátem masa a nožem těsně u páteře odřízněte plát až k ocasu. Filet zbavte zbytků ploutví a okrajů kolem pupku.

Při odstraňování kůže vždy postupujte od ocasu. Rybu přitom klidně chytněte do papírového ubrousku, aby vám neklouzala. Porcujte podle vlastních zvyklostí, ale pokud máte v rodině děti, myslete na ně, a nechejte pro ně část pupku, kde nejsou žádné kosti.

Nejlepší příprava?

Kapr se stal štědrovečerní tradicí teprve v polovině devatenáctého století. Nejedl se však smažený, ale takzvaně načerno, tedy se švestkovou omáčkou, do které se přidával ještě perník, rozinky a ořechy. Smaženou variantu proslavila vlastně až Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařce z roku 1895.

Tradiční kapr na černo

Ingredience:

  • 2 lžíce másla
  • nastrouhaná kořenová zelenina (1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel)
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
  • 2 kolečka citronu i s kůrou
  • 25 ml octa
  • 750 ml rybího vývaru nebo vody
  • 6 osolených porcí kapra
  • 4 lžíce povidel
  • 100 g pokrájených sušených švestek
  • 50 g nasekaných loupaných mandlí
  • 20 g rozinek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce strouhaného perníku

Postup:

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.

Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12-15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla. Sušené švestky, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vánočka o svátcích nesmí chybět: Recept na tu nejlepší

Recepty: Netradiční inspirace na štědrovečerní hostinu

Nemůžete usnout? Drastický recept pro zoufalé nespavce

reklama
reklama
reklama