reklama

Vánočka o svátcích nesmí chybět: Recept na tu nejlepší

Podle tradice byste na Štědrý den měli snídat vánočku s rozinkami a mandlemi. Že ji neumíte upéct a každý rok ji kupujete? Protože ta domácí je nesrovnatelně lepší, naučíme vás ji nyní vlastnoučně vyrobit. Je to tak jednoduché!

Foto: Isifa/Lidové noviny/Ondřej Němec

Podle tradice byste na Štědrý den měli snídat vánočku s rozinkami a mandlemi. Že ji neumíte upéct a každý rok ji kupujete? Protože ta domácí je nesrovnatelně lepší, naučíme vás ji nyní vlastnoručně vyrobit. Je to tak jednoduché!

Připravili jsme si pro vás recept na tradiční staročeskou vánočku - tak, jak ji pekly naše babičky:

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g rozinek
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • 40 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 100 g oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 30 g mandlí
  • citronová kůra
  • muškátový oříšek

Postup:

Droždí rozdrobíme do teplého mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme cukr, olej, vejce, kvásek a špetku citronové kůry a muškátového oříšku. Těsto důkladně zpracujeme (nejlépe rukama), necháme na teplém místě vykynout a znovu prohněteme.

Přidáme dle chuti rozinky a mandle a necháme na 20 minut odpočinout na teplém místě. Z hotového těsta upleteme vánočku, kterou pečeme prvních 5 minut na 190 °C a poté snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme přibližně 45 minut. 

Před podáváním posypeme babiččinu vánočku moučkovým cukrem. Jíme buď samotnou nebo namazanou máslem či marmeládou.

Povedla se?

Vyzkoušejte náš recept, svoje dílo vyfoťte a pochlubte se ZDE >>

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty: Netradiční inspirace na štědrovečerní hostinu

3 skvělé recepty na linecké cukroví

Test: Dokážete se vyléčit přírodními prostředky?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama