reklama

Teď chutnají nejlíp: Které potraviny mají právě sezónu?

Které potraviny chutnají v květnu lépe než kdykoli po zbytek roku?

Foto: Isifa/Thinkstock

V supermarketech je sice dost často seženete skoro po celý rok, ale jen v jednom ročním období jsou doopravdy čerstvé, chutnají tak, jak mají, a obsahují vše, co je potřeba. Které potraviny mají sezónu právě teď?

Kouzlo sezónního jídla je nejen v jeho opravdovější chuti, ale také v tom, že zelenina a ovoce, které vyrostly právě teď, obsahují více vitamínů a dalších prospěšných látek, než když jsou pěstované někde ve sklenících, bohatě hnojené nebo dovážené.

Obzvlášť v těchto měsících se proto vyplatí dívat se na zemi původu a kupovat opravdu čerstvé potraviny. Právě teď toho v našich končinách navíc roste tolik, že rozhodně můžete zapomenout na mraženou či dováženou zeleninu. 

Po čem tedy naopak právě teď sáhnout?

Chřest

Jeho sezóna u nás většinou začíná už v dubnu a trvá zhruba osm měsíců. Rozhodně jí využijte, protože jde o naprosto geniální záležitost. Chřest je jednak plný vitamínu A a C a je to skvělý zdroj železa, jednak skvěle chutná, jednak se velmi jednoduše připravuje a navíc ho můžete servírovat na tisíc způsobů.

Čtěte také: Chřestová sezóna v plném proudu: 10 TOP receptů

I když nejvíce mu sluší ty nejjednodušší úpravy a kombinace. Jiné ingredience totiž mohou jeho chuť tak trochu pohřbít. Z chřestu může být skvělý předkrm, výborná polévka, příloha, ale klidně i hlavní jídlo.

Rebarbora

V dětství jste ji možná nesnášeli, ale rozhodně jí teď zkuste dát druhou šanci. Už proto, že má nízký obsah kalorií a obsahuje spoustu draslíku, vlákniny a vitamínu C. Botanicky je to zelenina, ale většinou se připravuje spíš na sladko. Oceníte ji při přípravě (zdravých!) koláčů, džemů, chutney, vyzkoušet můžete třeba i štrůdl nebo kompoty.

Důležité je rebarboru důkladně oloupat a v žádném případě nejezte její listy, které obsahují jedovaté látky. Pokud náhodou ještě máte hliníkové nádobí, s rebarborou ho nepoužívejte, protože hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny, což není dobré pro vaše zdraví.

Nové brambory

Na prodejní pulty se pomalu začínají dostávat i poctivé nové brambory. Respektive ony tam zpravidla bývají už od března, jenže většinou pocházejí například z Řecka a jejich chuť rozhodně není tak dokonalá, jako když nastane sezóna těch českých. 

Jejich chuť je tak poctivě dobrá, že máte pocit, že by vám k obědu stačily snad jen brambory. Zkuste je třeba jen přelít rozpuštěným máslem a posypat čerstvými bylinkami. Jen málo dalších jídel tak dokonale připomíná léto jako právě tohle. Zamilujete si je i pro rychlejší přípravu, nemusí se totiž loupat.

Špenát

Zapomeňte na zelenou šlichtu ze školní jídelny, protože není nic lepšího než čerstvý špenát, jehož sezóna v Česku právě začíná. Nemá rád velké teplo, a tak se mu u nás dobře daří. 

Čtěte také: Recepty: Ochutnejte tři výborné špenátové rychlovky!

Při nákupu se dívejte, jestli má zářivě zelené listy, křupavé stonky a svěží vůni. Pokud se vám podaří sehnat špenát jen velmi krátkou dobu po jeho sklizení, bude skvělý i čerstvý do salátů. Starší lístky se vaří, jsou skvělé na polévku, i na dušení.

Ředkvičky

Jedině touhle dobou budou mít ředkvičky svoji typickou ostrou chuť. Nejlepší bývají ty nejmenší. Větší ředkvičky mohou být poněkud mdlé. Jejich sezóna sice trvá až do září, ale k jejímu konci už mívají poněkud dřevitou chuť a "houbovitou" konzistenci.

Každopádně si zvykněte je přes léto večer chroupat u televize místo brambůrků, případně je nasekejte do salátů. Tělu tím dodáte draslík, kyselinu listovou i vitamín C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co s vámi udělá každodenní šálek kávy?

Domácí hranolky ze zeleniny. Překvapí vás chuť

Už je čas. Vypěstujte si doma čerstvé bylinky

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama