reklama

Svatomartinské hody zvládnete i doma!

Lahodná svatomartinská husa ve vaší kuchyni? S těmito recepty zvládnete hody připravit doma!

Foto: Profimedia.cz

Chystáte doma svatomartinské slavnosti a chcete je mít se vším všudy? Upečte si krásně křupavou a lahodnou svatomartinskou husu se zelím a dobrým knedlíkem. Máme pro vás recepty.

Užijte si den se staročeskou klasikou, ke které si otevřete mladé víno. Připravili jsme všechny recepty, které budete potřebovat na svatomartinské menu.

Staročeská husa

Budete potřebovat:

  • 1 husu
  • 4 větší jablka
  • 3 velké cibule
  • sůl
  • drcený kmín
  • 2 hrsti nasekané petrželové nati

POSTUP:

Husu si oberte od zbytků chloupků a celou ji řádně omyjte. Odřežte přebytečný tuk a krk. Dobře maso prosolte a okmínujte i zevnitř. Očištěnou cibuli si nakrájejte na větší kousky. Stejně tak si oloupejte jablka a vyjměte z nich jádřince. Jablkem a cibulí husu pořádně vycpěte.

Čtěte také: Jak připravit Svatomartinskou husu? Hlavně to chce čas.

Před pečením propíchejte vidličkou kůži ať vyteče tuk. Maso přikryjte alobalem a pečte dvě hodiny na 180 až 200 °C. Pokud máte čas, maso bude křehčí při pečení po dobu čtyř hodin na 140 °C. Husu podlévejte výpekem. Po dvou hodinách odklopte, aby získala křupavou kůži.

Staročeské zelí

Budete potřebovat:

  • 1 hlávku zelí
  • 1 cibuli
  • 60 g sádla
  • 1/8 l smetany
  • kmín
  • med
  • ocet
  • sůl

POSTUP:

Očistěte si zelí a nakrouhejte najemno. Podlijte vodou a vařte bez pokličky. Na sádle si zatím orestujte cibulku a přidejte k zelí. Pak vše osolte, okmínujte a duste doměkka. Zelí dochucujte medem a trochou octa. Nechejte ještě přejít varem a můžete zalít na zjemnění smetanou. Pak ještě krátce poduste.

Domácí bramborové knedlíky

Budete potřebovat:

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 hladké mouky
  • 100 g hrubé krupice
  • sůl

POSTUP:

Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouhejte a smíchejte je se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou. Zpracujte je na vláčné těsto. Takto připravenou směs dejte na vál a zformujte na dva válečky o průměru asi 5 centimetrů. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut. V průběhu je nadzvedněte vařečkou ode dna, ať se nepřilepí. Vařené knedlíky hned krájejte na plátky a podávejte. Pro snadnější práci s těstem je lepší použít den předem uvařené brambory.

Svatomartinské koláče

Budete potřebovat:

Náplň 1:

  • 200 g mletého máku
  • cukr moučka
  • mléko
  • mleté piškoty

Náplň 2:

  • 50 g másla
  • 2 kostky tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 - 3 lžíce cukr moučka
  • 2 žloutky

Náplň 3:

  • 200 g povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru moučka

Těsto:

  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1/4 l mléka
  • 75 g cukru moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 35 g droždí
  • 125 g másla

POSTUP:

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2-3 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na 3-4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme koláč omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.

  • Maková náplň: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty.
  • Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2-3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka.
  • Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.

Svatomartinské víno

 "Svatomartinské víno" je první víno ročníku, se kterým si podle tradice můžete přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin. Lidé se naučili tato vína vnímat jako skvělá, ovocná či lehká a obliba rok od roku roste. Obvykle mají nižší obsah alkoholu, okolo 12 %. 

Tuto značku mohou nést vína vyráběná z odrůd Müller Turgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Tyto odrůdy byly vybrané proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Mezi nimi najdeme jednoodrudová vína nebo také cuvée, což je kombinace několika odrůd. Každé z nich prochází rukama přísné komise, která zhodnotí, zda odpovídá přísným požadavkům.

Máte nějaké tipy, aby byla husa ještě lepší? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skladujete sýry správně? Poradíme, aby dlouho vydržely

9 důvodů, proč přestat pít kolové nápoje

Kam se schovat před předvánočním stresem?


 

 

 

reklama
reklama
reklama