reklama
 

Skladujete sýry správně? Poradíme, aby dlouho vydržely

Máte rádi sýry, ale často je vyhazujete, protože zplesniví či zkysnou? Víme, jak o ně pečovat, aby dlouho vydržely.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Stane se vám někdy, že stojíte před ledničkou a váháte, jestli ta plíseň na sýru je ještě ta, která tam má být nebo zda už má mléčný výrobek to nejlepší za sebou? Osvojte si základní informace ohledně trvanlivosti a skladování sýrů a už nemusíte pochybovat. 

Oblíbená pochoutka, která by neměla chybět u žádného kvalitního vína. Proč kupovat jen jeden typ sýra. Dopřejte svým chuťovým buňkám kvalitnější zážitek. Víme, jak cenné mléčné poklady vybírat a jak se o ně postarat, když si je přineseme domů.

Jdeme na nákup

V první řadě si při výběru sýru musíme v obchodě uvědomit, že každý typ produktu má z principu svého složení jinou trvanlivost. Hlavní roli zde hraje obsah vody, respektive sušiny ve výrobku. Nejkratší trvanlivost mají čerstvé sýry, tvarohy a sýry ve slabém nálevu (např. mozzarella). Tyto produkty s nízkým obsahem sušiny vám v ledničce vydrží jen pár dní.

Doporučujeme: Jednoduchý recept na čerstvý domácí sýr

"Obecně se můžete řídit tím, že čím tvrdší sýr, tím delší je jeho trvanlivost. Tvrdé sýry zároveň také obvykle delší dobu (dny, měsíce, někdy dokonce roky) zrají ve speciálních místnostech, zrárnách. To ale neznamená, že můžeme koupený sýr nechat „zrát" další týdny doma. Jakmile se totiž sýr jednou ukrojí, zvětší se plocha působení bakterií a navíc opustí ty správné teploty a vlhkost, které jsou jim dopřávány při výrobním procesu," upřesňuje Vendula Svobodová, technolog výrobní sekce Sklizeno.

Speciální typy sýrů

"Jinak je to ještě u některých speciálních typů sýrů, jako je lučina nebo gervais. U těchto výrobků se trvanlivost prodlužuje termizací, tedy záhřevem na teploty okolo 40 °C a sýry tak mají delší trvanlivost, zpravidla dva až čtyři týdny," vysvětluje Vendula Svobodová.

Jak tedy nejlépe sýry doma uchovávat?

Budete-li sýr používat brzy, stačí, když bude zabalený v potravinářské folii, aby neoschl. Pokud jde o delší dobu, třeba více než týden, je vhodné vyměnit folii za pergamenový papír. Ten zabraňuje sýru v osychání, ale zároveň také odvádí vlhkost, aby sýr neplesnivěl.

"Na plísňové sýry pozor, ty bych doporučila skladovat zvlášť v uzavíratelné krabičce, aby vám plíseň nezamořila celou ledničku. Vůbec je dobré do uzavíratelných nádob dávat všechny aromatičtější sýry, aby vám od nich nenačichly ostatní potraviny," radí Svobodová.

Náš tip: Jak vybrat sýr a kterým se raději vyhnout? Radí Petr Havlíček

"Obecně ale plísňové nebo zrající sýry nedoporučuji skladovat déle než pár dní," dodává technoložka. Volně byste neměli skladovat vybalené plísňové sýry, které rychle osychají. Zabalené ale vydrží do posledního dne data spotřeby, a pokud máte rádi aromatické a pikantní, můžete datum i o několik dnů přetáhnut.

Obyčejný sýr versus kvalitní pochoutka

Záleží také, k jaké příležitosti sýr máte, pokud jste si koupili nějaký poměrně drahý sýr k vínu na ochutnání, je dobré jej sníst co nejdříve, aby si zachoval všechny své typické vlastnosti.

Pokud chcete skladovat obyčejnější sýr, který dále používáte na vaření, můžete ho s klidným svědomím dát i do mrazáku, třeba i nastrouhaný. Někdy se na tvrdém sýru může objevit bílý povlak, bílá a ohraničená plíseň. Ta se naštěstí nemůže dostat do vnitřku tvrdých sýrů a stačí ji tedy pouze vykrojit, případně lehce potřít zředěným octem.

Pokud už ale plíseň chytá i jiné barvy, sýr bez milosti celý vyhoďte. Že je se sýrem něco špatně, poznáte také podle toho, že zhořkne. Sýr by měl mít konzistenci a barvu typickou pro daný druh sýra. Ztvrdlý camembert nebo oslizlý eidam budou nejspíš nevhodné pro konzumaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak se vyrábí paštiky? Nahlédněte s námi pod pokličku

Jaké budou Vánoce 2014? Černobílé a mátové

10 potravin, které vás zbaví zbytečných tuků



Něžné detaily i nečekaná jednoduchost. Top manikérkou Instagramu je Tina Goldsteinová | Video: Instagram/Betina Goldstein
reklama
reklama
reklama