reklama
 

Jak vybrat a připravit lososa: Recept od šéfkuchaře

Seznamte se s lososem a nechte se inspirovat našimi tipy na přípravu.

Foto: Thinkstock

Stále častěji se objevuje na talířích českých domácností. Losos je sám o sobě velice chutný a postačí mu pouze pár ingrediencí k dochucení.

Ideální surovina, kterou lze zapékat, grilovat a dokonce jíst syrovou. Seznamte se s touto rybou a nechte se inspirovat našimi tipy na přípravu.

Jak vybrat dobrého lososa?

Losos obecný či losos atlantský je dravá tažná ryba z čeledi lososovitých. Vyskytuje se hlavně v moři, ale své místo má i v řekách. To, z jakých vod pochází, má vliv na jeho chuť. Správně tušíte, že losos pocházející z moře chutná lépe, což se ovšem projeví i na jeho ceně. Ve většině případů se však "levnější" losos, kterého si koupíte v potravinovém řetězci, choval v zajetí a byl krmen průmyslově připravenými granulemi. Tím se změní složení tuků v jeho mase, a tak se příliš neliší od nezdravých druhů živočišných tuků. Občasnou koupí "dražšího" čerstvého lososa z divokého výlovu tak investujete především do svého zdraví.

Proč jíst lososa?

Kvalitní losos obsahuje nenasycené tuky, které výrazně snižují riziko infarktu. Velký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin v jeho tuku má význam i v prevenci kardiovaskulárních chorob, trombózy a dokonce napomáhá zmírňovat některé příznaky lupénky.

Máte chuť na jinou rybu, krevety nebo třeba sushi? Sledujte Gurmánské dny ZDE >>

Jak lososa připravit?

Pokud jste zvyklí na klasické steaky z lososa a hledáte inspiraci pro jiný způsob přípravy, třeba najdete něco nového v našem seznamu nejpopulárnějších způsobů jeho podávání a přípravy.

Patří mezi ně:

Lososa lze také zapékat či marinovat, podobně jako hovězí či vepřové.

Exkluzivně: recept na zapečeného lososa z vyhlášené restaurace Arigone v Olomouci

Co potřebujeme na přípravu:

  • čerstvý losos
  • máslo
  • bazalka
  • sůl
  • provensálské koření

Postup přípravy:

V hrnci necháme povolit máslo, aby bylo měkčí. Poté ho smícháme s najemno nakrájenou bazalkou, provensálským kořením a špetkou soli. Lososa touto směsí potřeme a poté pečeme 12 minut v troubě na 160 °C.  Podáváme například s opečenými brambory.

Ochutnejte tento recept přímo v restauraci s 59% slevou!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlá večeře: Tři krémové polévky, které zahřejí

Hovězí maso: Z čeho dělat steak a z čeho guláš?

Soutěž: Vyhrajte skvělé ceny s novým Centrem Černý Most

Růžový indiánek, červená smršť i jedovatá zelená. Sledujte nepovedené róby z Grammy | Video: Reuters

Mohlo by vás zajímat

reklama

Komerční tip

reklama