reklama

Jak úpect dokonalou vánočku? Pomalu a důkladně

Pokud neradi kupujete vánočku, zkuste ji o letošní Vánoce upéct. Jak se plete vánočka ze čtyř pramenů? Není to vůbec těžké

Foto: Žena

Kupujete vánočku jen proto, že se vám při loňských Vánocích nepovedla? Stačí jen vynikající recept, trochu šikovnosti a určitě se vám podaří uplést vánočku ze čtyř pramenů.

Je třeba znát pár pravidel, abychom ji dobře upletli, a aby se při pečení nezbortila. Pokud už je cukroví napečené, můžeme se podívat na to, jak upéct tak, aby vypadala jako od babičky.

Ingredience

500 g proseté polohrubé mouky

120 g cukru krystal

100 g rozpuštěného másla

1 lžíce rozpuštěného sádla

1 kostka droždí

1 vejce

1 žloutek

špetka soli

250 ml mléka

sekané mandle na posypání, rozinky

Pracovní postup pletení

Aby v těstě nebylo moc mléka, nejprve ho ohřejeme, a pak si na kvásek jen trochu odlijeme. Do připraveného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Zbytek mléka se bude do těsta přidávat postupně. Vykynutý kvásek vlijeme do velké mísy, přidáme vejce a žloutek. Vše jemně promícháme a přilijeme rozpuštěné máslo se sádlem.

Dále přidáme zbytek cukru, mouku a špetku soli. Po zapracování přilíváme mléko. V této fázi je možné přidat den namočené rozinky v rumu. Těsto se musí dobře vypracovat. Je dobré používat ruční hnětač. Je třeba míchat dlouho a důkladně. Správné těsto se pozná tak, že se táhne. Těsto v míse posypeme ze shora lehce moukou, přikryjeme a dáme do tepla. Doba kynutí je různá. Někdo čeká jen hodinu a někdo dokonce připravuje vánočku až po čtyřech hodinách.

Tradiční vánočka se plete z devíti pramenů. Těsto rozdělíme na devět částí a vytvoříme válečky. Vezmeme si jen čtyři a dáme si je na pracovní plochu rovnoběžně, jeden vedle druhého. Ze všech složitých způsobů pletení se může zatočit hlava. Zkusme se naučit jednu fintu. Nejprve si je na horní straně zmáčkneme k sobě. Vezmeme levý krajní pramen a nejprve ho podsuneme pod druhý, nadhodíme na třetí a podsuneme pod čtvrtým. První, který jsme vzali z leva je nyní úplně vpravo. Opět vezmeme levý (při počáteční fázi byl druhý, nyní je první) a zase nejprve podsuneme, pak přehodíme a opět podsuneme. Tak to opakujeme až do konce. Vždy bereme levý krajní.

Prostřední patro vytvoříme ze tří pramenů. Jednoduché zaplétání copů. Vezmeme zleva a přehodíme přez střední. Další pramen zprava hodíme opět přes středový. Celé pokračujeme až do konce.

Horní část tvořenou ze dvou válečků uděláme tak, že je jednoduše zaplétáme do sebe. Vypadá to, jako bychom jeden omotávali neustále kolem druhého. Nesmíme zapomínat dobře umačkat konce a lehce je zasunout pod vánočku.

Na pečící papír vložíme pletenec ze čtyř a uprostřed podélně uděláme hranou ruky důlek. Položíme do něj cop ze tří válečků a v něm opět uděláme důlek pro pásek ze dvou pramenů. Potřeme ji rozšlehaným vejcem a dozdobíme sekanými mandlemi. Aby se nám při pečení nezhroutila, na několika místech ji propíchneme kolmo dolů špejlemi.

Celou vánočku necháme ještě dvacet minut kynout. Mezitím si troubu předehřejeme na 220 stupňů. Vánočku necháme péct deset minut. Poté teplotu snížíme na 160 stupňů. Můžeme ji přikrýt alobalem a pod plech dát pekáček z vodou. Získáme tak zlatavou a chutnou vánočku.   

reklama
reklama
reklama