Ideální nedělní menu? Z pořadu Prostřeno
Nebaví vás vymýšlet nedělní oběd? Každý pátek pro vás sestavíme ideální menu na víkend. Pořad Prostřeno! nám s tím pomůže
Nebaví vás vymýšlet nedělní oběd? Připravíme pro vás každý pátek tipy na ideální víkendové menu. Během týdne vybereme nejlepší jídla z pořadu Prostřeno, a ty vám představíme.
Televize Prima opět rozjíždí od Nového roku další série pořadu Prostřeno, kde nám každý týden představí pětici soutěžících, kteří se pokusí získat titul šéfkuchař týdne. Tento týden se prostíralo v Ostravě, kde si nikdo nebral servítky a kritizovalo se o sto šest. Vybrali jsme nejlepší recepty. Naučte se vepřovou pečeni nadívanou švestkami nebo uzený jazyk.
Ideální menu na neděli
Předkrm: Uzený hovězí jazyk v aspiku s domácími brioškami
Nákupní seznam: 1 kus uzeného jazyka, sůl, pepř, sáček želatiny, sklenice sterilované kapie, sklenice naložených okurek, sklenici nálevu z kyselých okurek, sterilovaný křen, malá polotučná hořčice, menší majonéza, 500 g polohrubé mouky, 70 g másla, 0,5 kostky droždí, 200 ml mléka, 0,5 lžičky cukru krupice, 1 vejce
Hovězí jazyk uvaříme do měkka a hned opláchneme studenou vodou. Lépe ho pak oloupeme. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku a místo vody dáme nálev z domácích okurek. Na kostičky nakrájíme jazyk, přidáme nakrájenou kapii a okurky. Přidáme želatinu a nandáme do misek. Hodinku necháme v ledničce ztuhnout.
Na omáčku smícháme křen s majonézou v poměru jedna ku dvěma. Totéž uděláme s hořčicí a křenem. Domácí briošky připravíme tak, že s droždí, cukru a vlažného mléka uděláme kvásek. Máslo rozpustíme a vlažné dáme do mouky. Pak přidáme hotový kvásek, špetku soli, žloutek a vypracujeme těsto. Necháme dvacet minut kynout a tvarujeme na briošky, které pečeme dvacet pět minut při teplotě dvě stě stupňů.
Hlavní chod: Vepřová pečeně nadívaná švestkami se slezskými klouzky
Nákupní seznam: 1 kg, vepřového karé, 1 balení sušených švestek, 4 lžíce oleje, 1 snítka bazalky, 1 snítka tymiánu, 1 hrst majoránky, 1 špetka mletého hřebíčku, 1 lžička červené papriky, 3 stroužky česneku, 1 hlávka zelí, 150 g bůčku, 2 kusy cibule, 7 kusů žampionů, 1 lžíce octa, pepř, cukr moučka, sůl, vegeta, 1 kg brambor, 1 dávka bramborového škrobu, 1 vejce
Vykostěnou kotletu nařízneme a kapsu vyplníme švestkami. Maso potřeme kořením smíchaným s olejem. Pečeme v troubě na 200 stupňů zhruba hodinu.
Nakrájené zelí vaříme v osolené vodě do změknutí. Vodu slijeme. Na pánvi orestujeme bůček, cibuli, žampiony. Směs přidáme k zelí. Dochutíme octem, pepřem, cukrem a vegetou.
Na klouzky si uvaříme brambory v osolené vodě a prolisujeme. Přidáme bramborový škrob. Množství se rovná jedné čtvrtině ze všech brambor. Smícháme s vajíčkem a vytvoříme těsto. Kulaté knedlíky s dírkou uprostřed vaříme ve vroucí osolené vodě. Když vyplavou, vaříme ještě tři minuty, a pak vyndáme.
Dezert: Pohádkový dortík
Nákupní seznam: 400 g cukrářských piškotů, 120 g cukru, 125 g másla, 2 konzervy kompotovaných mandarinek, 1 dávka citronové želatiny, 500 ml smetany ke šlehání, Lučina
Část piškotů rozpůlíme a dáme je stranou. Zbytek piškotů rozemeleme na prášek a smícháme s rozměklým máslem. Utvoříme drobenku. Do dortové formy vložíme pečící papír a na dno nasypeme tři čtvrtiny této drobenky. Po obvodu zapícháme půlky piškotů, které jsme si dali stranou.
Scedíme mandarinky, nakrájíme na kousky a smícháme s Lučinou a cukrem. Do šťávy vsypeme citronovou želatinu a necháme projít varem. Vychladlou šťávu přilijeme ke směsi z nakrájených mandarinek a na závěr přidáme ušlehanou šlehačku. Hmotu vlijeme do připravené formy a posypeme zbylou drobenkou.
Váš manžel jistě ocení, že má k obědu jídla, která jsou pro něj nová. V příštím týdnu pořad Prostřeno se vaří v Brně. Každý večer na televizi Prima můžete sledovat, jaké dobroty se budou jíst na Moravě.