reklama

6 tipů na osvěžující ovocné saláty

Ovocné saláty jsou velmi zdravé a osvěžující. Při nevhodné kombinaci různých druhů ovoce však mohou být pro někoho hůře stravitelné. Inspirujte se!

Foto: Profimedia.cz

Ovoce se dělí na dvě skupiny, kyselé: jablko, jahody, hrušky, citrusy atd.a sladké: například hroznové víno a fíky. Vyberte si ze zmiňované nabídky a připravte si osvěžující lahůdku!

Každá skupina vyžaduje pro optimální trávení a využití látek obsažených v ovoci jiné procesy. Salát proto vždy připravujeme z ovoce stejného typu. Protože ovoce začíná na vzduchu velmi rychle fermentovat a ztrácí tak svou hodnotu vitaminové bomby, připravujeme saláty těsně před podáváním.

Grapefruitový salát s drůbežím masem

Potřebujeme: 2 větší grapefruity (oloupané, nakrájené na kousky), půlku pečeného kuřete, 200 g sterilovaných žampiónů. Na zálivku: 3 lžíce majonézy, 1 bílý jogurt, 1 lžičku cukru, špetku soli a mletého pepře, pár kapek tabasca

  1. Kuře vykostíme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.
  2. Přidáme nakrájený grapefruit, žampióny. Smícháme jogurt s majonézou, ochutíme cukrem, solí, pepřem a tabascem.
  3. Zálivkou přelijeme salát a důkladně promícháme.
  4. Podáváme dobře vychlazené.

Těstovinový ovocný salát

Potřebujeme: 150 g těstovin, 1 jablko (oloupané, zbavené jadřince, nakrájené na kousky), 2 mandarinky (oloupané, nakrájené na kousky) 1 banán (oloupaný, nakrájený na kolečka), 3-4 lžíce bílého jogurtu, cukr, 2 lžíce olivového oleje

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme, necháme vychladnout a vložíme do mísy. Jablko oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky, stejně tak mandarinky. Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  2. Vše přidáme k těstovinám, vmícháme  jogurt, olej, dle chuti osladíme a důkladně promícháme.
  3. Salát podáváme vychlazený.

Angreštový salát se smetanou

Potřebujeme: 600 g zralého angreštu, 100 g moučkového cukru, 3 lžíce sekaných vlašských ořechů, 150 ml sladké smetany, 50 g malinového sirupu

  1. Očištěný a omytý angrešt vidličkou rozmačkáme, posypeme cukrem, polijeme sirupem, smetanou a důkladně promícháme.
  2. Nakonec posypeme sekanými ořechy. Podáváme vychlazené.

Tip!
Talířek v salátu
Dříve než dáme salát do mísy, položíme na dno talířek dnem vzhůru. Přebytečná voda a zálivka stečou pod něj a salátové listy zůstanou křehké. Je to jednoduchá a účinná pomoc.

Sklenice od hořčice
Když už je sklenice od hořčice nebo kečupu skoro prázdná, nevymýváme zbytky, ale využijeme je na přípravu zálivky. Přidáme do ní všechny ingredience a dobře promícháme.

Letní ovocný salát

Potřebujeme: 1 broskev, 3 meruňky, 10 jahod, 1/2 melounu, 200 ml pomerančové šťávy, 200 ml zakysané smetany, lískové oříšky

  1. Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do misky, přilejeme pomerančovou šťávu, důkladně promícháme a přidáme zakysanou smetanu. Znovu lehce promícháme.
  2. Nakonec posypeme drcenými lískovými oříšky.

Letní bramborový salát

Potřebujeme: 600 g brambor salátového typu, 200 g salátových okurek, 3 tvrdá rajčata, 3 lžíce majonézy , 2 lžíce bílého jogurtu, vařená mrkev, 1 cibule, petrželka, podle chuti krupicový cukr a ocet, mletý pepř, sůl

  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a dobře vychladíme. Brambory, okurku a rajčata nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno.
  2. Majonézu rozmícháme s jogurtem, jemně nastrouhanou vařenou mrkví, s octem, cukrem, pepřem a solí a promícháme s bramborami, okurkou a cibulí.
  3. Nakonec přidáme rajčata a lehce promícháme. Před podáváním necháme chvíli uležet v chladničce.
  4. Při servírování sypeme drobně nasekanou petrželkou.

Barevný rýžový salát

Potřebujeme: 1/2 kg rýže, 1 salátová okurka,1 červená paprika,1 konzerva kukuřice,1 malá majolka,1 bílý jogurt, sojová omáčka, sůl

  1. Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Oloupanou okurku a papriku nakrájíme na malé kousky. Spolu s kukuřicí zamícháme do vychladlé rýže.
  2. Nakonec přidáme majolku, bílý jogurt (majolku můžeme nahradit druhým jogurtem) a trochu sojovky. Až nakonec podle chuti přisolíme. Dáme vychladit do ledničky.
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama