6 tipů na osvěžující ovocné saláty
Ovocné saláty jsou velmi zdravé a osvěžující. Při nevhodné kombinaci různých druhů ovoce však mohou být pro někoho hůře stravitelné. Inspirujte se!
Ovoce se dělí na dvě skupiny, kyselé: jablko, jahody, hrušky, citrusy atd.a sladké: například hroznové víno a fíky. Vyberte si ze zmiňované nabídky a připravte si osvěžující lahůdku!
Každá skupina vyžaduje pro optimální trávení a využití látek obsažených v ovoci jiné procesy. Salát proto vždy připravujeme z ovoce stejného typu. Protože ovoce začíná na vzduchu velmi rychle fermentovat a ztrácí tak svou hodnotu vitaminové bomby, připravujeme saláty těsně před podáváním.
Grapefruitový salát s drůbežím masem
Potřebujeme: 2 větší grapefruity (oloupané, nakrájené na kousky), půlku pečeného kuřete, 200 g sterilovaných žampiónů. Na zálivku: 3 lžíce majonézy, 1 bílý jogurt, 1 lžičku cukru, špetku soli a mletého pepře, pár kapek tabasca
- Kuře vykostíme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.
- Přidáme nakrájený grapefruit, žampióny. Smícháme jogurt s majonézou, ochutíme cukrem, solí, pepřem a tabascem.
- Zálivkou přelijeme salát a důkladně promícháme.
- Podáváme dobře vychlazené.
Těstovinový ovocný salát
Potřebujeme: 150 g těstovin, 1 jablko (oloupané, zbavené jadřince, nakrájené na kousky), 2 mandarinky (oloupané, nakrájené na kousky) 1 banán (oloupaný, nakrájený na kolečka), 3-4 lžíce bílého jogurtu, cukr, 2 lžíce olivového oleje
- Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme, necháme vychladnout a vložíme do mísy. Jablko oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky, stejně tak mandarinky. Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Vše přidáme k těstovinám, vmícháme jogurt, olej, dle chuti osladíme a důkladně promícháme.
- Salát podáváme vychlazený.
Angreštový salát se smetanou
Potřebujeme: 600 g zralého angreštu, 100 g moučkového cukru, 3 lžíce sekaných vlašských ořechů, 150 ml sladké smetany, 50 g malinového sirupu
- Očištěný a omytý angrešt vidličkou rozmačkáme, posypeme cukrem, polijeme sirupem, smetanou a důkladně promícháme.
- Nakonec posypeme sekanými ořechy. Podáváme vychlazené.
Tip!
Talířek v salátu
Dříve než dáme salát do mísy, položíme na dno talířek dnem vzhůru. Přebytečná voda a zálivka stečou pod něj a salátové listy zůstanou křehké. Je to jednoduchá a účinná pomoc.
Sklenice od hořčice
Když už je sklenice od hořčice nebo kečupu skoro prázdná, nevymýváme zbytky, ale využijeme je na přípravu zálivky. Přidáme do ní všechny ingredience a dobře promícháme.
Letní ovocný salát
Potřebujeme: 1 broskev, 3 meruňky, 10 jahod, 1/2 melounu, 200 ml pomerančové šťávy, 200 ml zakysané smetany, lískové oříšky
- Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do misky, přilejeme pomerančovou šťávu, důkladně promícháme a přidáme zakysanou smetanu. Znovu lehce promícháme.
- Nakonec posypeme drcenými lískovými oříšky.
Letní bramborový salát
Potřebujeme: 600 g brambor salátového typu, 200 g salátových okurek, 3 tvrdá rajčata, 3 lžíce majonézy , 2 lžíce bílého jogurtu, vařená mrkev, 1 cibule, petrželka, podle chuti krupicový cukr a ocet, mletý pepř, sůl
- Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a dobře vychladíme. Brambory, okurku a rajčata nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno.
- Majonézu rozmícháme s jogurtem, jemně nastrouhanou vařenou mrkví, s octem, cukrem, pepřem a solí a promícháme s bramborami, okurkou a cibulí.
- Nakonec přidáme rajčata a lehce promícháme. Před podáváním necháme chvíli uležet v chladničce.
- Při servírování sypeme drobně nasekanou petrželkou.
Barevný rýžový salát
Potřebujeme: 1/2 kg rýže, 1 salátová okurka,1 červená paprika,1 konzerva kukuřice,1 malá majolka,1 bílý jogurt, sojová omáčka, sůl
- Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Oloupanou okurku a papriku nakrájíme na malé kousky. Spolu s kukuřicí zamícháme do vychladlé rýže.
- Nakonec přidáme majolku, bílý jogurt (majolku můžeme nahradit druhým jogurtem) a trochu sojovky. Až nakonec podle chuti přisolíme. Dáme vychladit do ledničky.