reklama

Středomořská kuchyně: 9 receptů pro vaše zdraví!

Každý správný Čech zřejmě holduje české kuchyni. A výsledky jsou jasné: cholesterol, nadváha a celková tělesná nepohoda. A zkusili jste už "přepnout" na středomořskou kuchyni?

Foto: Profimedia.cz

Každý správný Čech zřejmě holduje české kuchyni. Knedlíky, hutné a nepříliš zdravé, za to výtečné omáčky, jídla smažená a tučná. Následků si je vědom každý... Vysoký cholesterol, nadváha a celková tělesná nepohoda. Možná si říkáte: Když ono to ale tak chutná, že? A zkusili jste už "přepnout" na středomořskou kuchyni?

Čím se vyznačuje?

Především minimální konzumací červeného masa, střídmou konzumací mléčných výrobků, drůbežího masa i ryb. Doménou středomořské kuchyně jsou především luštěniny, těstoviny, saláty, chléb, ovoce, zelenina a všudypřítomný kvalitní olivový olej. Krom toho, že je tato kuchyně chutná a osvěžující, je zejména velmi zdravá. Výsledkem je to, že oblast Středomoří se vyznačuje velmi nižšími hodnotami cholesterolu a nádorových onemocnění, než je celoevropský průměr.

Vyzkoušejte proto našich 9 receptů:

Tradiční hovězí steak s žampióny

Ingredience:
4 hovězí steaky
sůl, pepř
3 lžičky olivového oleje Carbonell Classic (červené víčko)
100 ml zeleninového vývaru
200 g žampionů nakrájených na čtvrtky
100 g pórku nakrájeného na kolečka

Počet osob:  4
Doba přípravy:  35 minut

Postup přípravy:
1. Pórek a žampiony krátce orestujte na troše olivového oleje.
2. 2 lžičky olivového oleje rozpalte na pánvi a vložte osolené a opepřené plátky steaků.
3. Pečte 1-2 minuty na každé straně, podle toho jak máte steaky rádi.
4.Steaky vyjměte z pánve a do vypečeného tuku nalijte zeleninový vývar. Šťávu prohřejte.
5. Steaky podávejte s bramborovou kaší přelitou šťávou a s žampiony s pórkem.

Šťavnatá kuřecí prsa s tymiánem

Ingredience:
1 cuketa
1 mrkev
1 cibule
200 g zelených fazolek
200 g žampionů
3 lžíce olivového oleje Carbonell Classic (červené víčko)
sůl, pepř
4 ks kuřecích prsních řízků
větvičky tymiánu

Počet osob:  4
Doba přípravy:  35 minut

Postup přípravy:
1. Do pánve dejte na rozpálený olej nakrájenou mrkev, fazolky a nasekanou cibuli. Po pár minutách přidejte nakrájené žampiony a cuketu. Směs orestujte a stáhněte.
2. Kuřecí prsa opečte na olivovém oleji z obou stran.
3. Na talíř dejte restovanou zeleninu, na kterou položíte opečené kuřecí prso.
4. Na talíři ozdobte větvičkou tymiánu.
5. Podávejte s celozrnnou rýží.

Sladký malinový dresink

Ingredience:
150 ml olivového oleje Carbonell Extra Virgin
150 ml malinového sirupu
2 lžíce malinové marmelády
šťáva z půlky citronu
čerstvé maliny
sůl, pepř

Počet osob: 4
Doba přípravy:  5 minut

Postup přípravy:
1.Malinový sirup zřeďte vodou ve dvojnásobném množství, než kdybyste připravovali šťávu.
2.Smíchejte s olivovým olejem.
3.Přidejte malinovou marmeládu, citronovou šťávu, sůl a pepř.
4.Přidejte čerstvé maliny, dejte do lahve a dobře protřepejte.

Ovocné dresinky jsou oblíbené hlavně dětmi. Tento dresink se dá připravit z kteréhokoliv jiného ovoce (jahody, mango, kiwi, pomeranče, ostružiny nebo černý rybíz).

Marinovaný losos na salátovém lůžku

Ingredience:
4 filety z lososa bez kůže
1 lžička sojové omáčky
2 lžičky olivového oleje Carbonell Classic
(červené víčko)
Na míchaný salát:
1 červená cibule nakrájená na kolečka
½ salátové okurky nakrájené na kolečka
2 rajčata nakrájená na měsíčky
2 natvrdo uvařená vejce, nakrájená na měsíčky

Na dresink:
čerstvý kopr
2 lžičky vinného octa Carbonell
4 lžičky olivového oleje Carbonell Extra Virgin (zelené víčko)
sůl a pepř

Počet osob:  4
Doba přípravy: 20 minut

Postup přípravy:
1.Lososové filety nakrájejte na větší kousky, které 15 minut marinujte ve směsi olivového oleje, sojové omáčky,
soli a pepře.
2.Na rozpálenou pánev vložte marinované kousky lososa.
3.Krátce opečte, aby ryba nebyla vysušená.
4.Nyní si připravte salát: zeleninu smíchejte s dresinkem z olivového oleje, vinného octa a kopru.
5.Salát promíchejte s dresinkem, položte na něj kousky lososa, vejce a podávejte.

Mexická rajčatovo-papriková salsa

Ingredience:
500 g rajčat
3 ks různobarevných paprik
1 cibule
2 stroužky česneku
1 červená feferonka
1 citron
100 ml bílého vína
1 lžíce olivového oleje Carbonell Extra Virgin
sůl, pepř
Taco chipsy (mexické chipsy ve tvaru trojúhelníčku)

Počet osob: 4
Doba přípravy:  15 minut

Postup přípravy:
1.Omytá rajčata, papriky a cibuli nakrájejte na malé kostičky.
2.Rozdrťte oloupaný česnek.
3.Pokud chcete salsu pikantnější, přidejte na malé kousíčky nakrájenou feferonku.
4.Nakrájené suroviny krátce osmažte v hrnci na troše olivového oleje.
5.Přidejte víno, citronovou šťávu, sůl a pepř.
6.Salsu dejte do mističek a zakápněte olivovým olejem.

Lahodná rajská polévka s bazalkou

Ingredience:
2 kg rajčat
2 červené papriky
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje Carbonell Classic
3 l zeleninového vývaru (z kostky)
čerstvá bazalka
100 ml smetany
sůl, pepř

Počet osob:  4
Doba přípravy:  20 minut

Postup přípravy:
1. Rajčata, papriku, cibuli a česnek nakrájejte na malé kostičky.
2. Do vysokého hrnce nalijte trochu olivového oleje, zahřejte a přidejte nakrájenou zeleninu a krátce poduste.
3. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte smetanu a bazalku.
4. Polévku přiveďte k varu. Jakmile se oddělí slupky z rajčat, tak polévku stáhněte a propasírujte.
5. Polévku nalijte na talíře a ozdobte smetanou, lístky bazalky a olivovým olejem.

Voňavý česnekovo-bylinkový dresink

Ingredience:
čerstvá zelená petrželka
čerstvá bazalka
čerstvý tymián
čerstvý rozmarýn
150 ml olivového oleje Carbonell Extra Virgin
50 ml vinného octa Carbonell
1 lžíce medu
1 lžička hořčice
2 stroužky česneku
1 cibule nasekaná nadrobno
sůl, pepř

Počet osob: 4
Doba přípravy: 5 minut

Postup přípravy:
1.Rozemelte všechny bylinky, cibuli a česnek.
2.Metličkou ušlehejte ocet, med, hořčici, sůl a pepř.
3.Rozemleté bylinky smíchejte se zálivkou.
4.Přidejte olivový olej a zamíchejte.
5.Voňavý dresink je hotový.

Dresinkem přelévejte zeleninové saláty, ale velmi dobře chutná, i pokud si do něj namočíte bílý chléb.

Salátový mix s těstovinami

Ingredience:
1 mísa míchaného salátu
200 g uvařených těstovin Farfalle
200 g žampionů
1 červená paprika
pažitka
olivový olej Carbonell Extra Virgin
ocet balsamico
sůl, pepř

Počet osob:  4
Doba přípravy:  30 minut

Postup přípravy:
1.Opečte nakrájené žampiony na pánvi s trochou olivového oleje.
2.Přidejte vařené Farfalle a na proužky nakrájenou papriku.
3.Ještě teplé smíchejte se salátem.
4.Připravte si dresink: smíchejte olivový olej, ocet balsamico, nasekanou pažitku, sůl a pepř.
5.Salát smíchejte s dresinkem a můžete podávat.

Křupavý zeleninový salát s hořčičným dresinkem

Ingredience:
100 g hrachových lusků
75 g sojových klíčků
4 ks řapíkatého celeru
1 mrkev
1 malá cuketa
bylinky dle chuti
4 lžíce olivového oleje Carbonell Extra Virgin
2 lžíce kremžské hořčice
1 lžíce medu
2 lžíce bílého jogurtu
sůl, pepř

Počet osob:  4
Doba přípravy:  20 minut

Postup přípravy:
1.Umyjte zeleninu a nakrájejte ji na menší kousky.
2.Zeleninu velmi krátce spařte ve vroucí vodě – díky tomu zůstane křupavá a uchová si všechny vitamíny.
3.Nyní připravte hořčičný dresink: smíchejte bylinky, olivový olej, hořčici, med, jogurt, sůl a pepř.

Salát podávejte s krutony, které připravíte tak, že na kostičky nakrájenou bílou veku do křupava opečete na pánvi s trochou olivového oleje. Salát přelijte dresinkem a posypte krutony.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama