reklama

3 recepty z lahodné řepy: Carpaccio, boršč a drink

3 lehké recepty z řepy, které vám budou chutnat a dodají tělu sílu a vitamíny.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Řepa se stala fenoménem, který nejen báječně chutná, ale našemu organismu dodá energii a potřebné vitamíny. Ochutnejte 3 recepty na carpaccio, boršč a osvěžující drink.

Syrová řepa se uplatní v salátech, doplňuje se s jablky, zelím a křenem. Obsahuje hodně betainu, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Pleti dodává pružnost a našim vlasům krásný a zdravý lesk. Největší předností jsou její antioxidační účinky.

Carpaccio s kozím sýrem

Počet porcí: 4

Budete potřebovat:

  • 4 řepy
  • 4 kozí sýry hermelínového typu
  • rukolu
  • nakládaná sušená rajčata v oleji a bylinkách
  • bazalkové pesto
  • celozrnné pečivo

Řepu si dobře vyčistíme kartáčkem, zabalíme do alobalu a necháme péct v troubě asi 1,5 hodiny na 180 stupňů. Mezi tím si připravíme pesto ze sušených rajčat, stačí vyndat ze skleničky a rozmixovat na hladkou kaši. Upečenou řepu necháme trochu zchladnout a v gumových rukavicích ji oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Kozí sýr si ugrilujeme na pánvi, v kontaktním grilu nebo ho můžeme na 30 minut rozpéct v troubě.

Na talíř si naskládáme tenká kolečka řepy hezky po obvodu. Uprostřed nám vznikne prostor na grilovaný kozí sýr. Řepu pokapeme bazalkovým pestem a na sýr položíme pesto ze sušených rajčat. Dozdobíme rukolou a podáváme s čerstvým celozrnným pečivem.

Pravý ruský boršč

Počet porcí: 4

Budete potřebovat:

  • 70 g cibule
  • 200 g červené řepy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 70 g mrkve
  • 3 kuličky černého pepře
  • 150 g brambor
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • kelímek zakysané smetany
  • 150 g zelí
  • 2,5 litru hovězího vývaru (maso schováme)
  • kopr
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • olej
  • petržel

Nakrájíme si na kostičky brambory a vložíme je do vývaru s masem. Necháme vařit asi 15 minut. Zelí si nakrájíme na nudličky a nasypeme ho do hrnce s vývarem. Zatímco se vše vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Nakrájíme si na menší kostičky cibuli, červenou řepu oškrábeme a nastrouháme.

Náš tip: Vysoký tlak sníží šťáva z červené řepy

Na pánvi osmahneme cibulku a přidáme mrkev, nastrouhanou řepu. Z hrnce si vezmeme asi 2 naběračky vývaru a vše na pánvi podlijeme. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a vše dusíme doměkka.

Po změknutí řepy celou zápravu z pánve vlijeme do hrnce a zvětšíme oheň. Po zavaření už jen 2 minuty prohříváme na mírném plamenu. Přidáme drcený česnek, dochutíme koprem, pepřem, petrželí a zjemníme zakysanou smetanou. Podáváme s chlebem.

Šťáva z červené řepy

Počet porcí: 4 sklenice

Budete potřebovat:

  • 2 středně velké řepy
  • 6 zelených jablek
  • 2,5 cm čerstvého zázvoru

Oloupeme si řepu i jablka a očistěte zázvor. Všechno nakrájíme na drobné kousky a postupně vkládáme do odšťavňovače. Nejprve přijde na řadu červená řepa, poté zázvor a nakonec jablka (pomůžou vyčistit přístroj od červené barvy). Džus můžeme podávat takto silný, nebo ho zjemnit vodou či lžičkou smetany.

Máte nějaké zajímavé recepty, jak v kuchyni využít řepu? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Večeře zdravě a rychle: Máme pro vás skvělé recepty!

Je čas rebarbory. Ochutnejte 3 sladké recepty!

Jak vybrat zmenšující podprsenku, aby opravdu seděla

 

 

 

 

 

 

 

reklama
reklama
reklama