3 recepty z lahodné řepy: Carpaccio, boršč a drink
3 lehké recepty z řepy, které vám budou chutnat a dodají tělu sílu a vitamíny.
Řepa se stala fenoménem, který nejen báječně chutná, ale našemu organismu dodá energii a potřebné vitamíny. Ochutnejte 3 recepty na carpaccio, boršč a osvěžující drink.
Syrová řepa se uplatní v salátech, doplňuje se s jablky, zelím a křenem. Obsahuje hodně betainu, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Pleti dodává pružnost a našim vlasům krásný a zdravý lesk. Největší předností jsou její antioxidační účinky.
Carpaccio s kozím sýrem
Počet porcí: 4
Budete potřebovat:
- 4 řepy
- 4 kozí sýry hermelínového typu
- rukolu
- nakládaná sušená rajčata v oleji a bylinkách
- bazalkové pesto
- celozrnné pečivo
Řepu si dobře vyčistíme kartáčkem, zabalíme do alobalu a necháme péct v troubě asi 1,5 hodiny na 180 stupňů. Mezi tím si připravíme pesto ze sušených rajčat, stačí vyndat ze skleničky a rozmixovat na hladkou kaši. Upečenou řepu necháme trochu zchladnout a v gumových rukavicích ji oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Kozí sýr si ugrilujeme na pánvi, v kontaktním grilu nebo ho můžeme na 30 minut rozpéct v troubě.
Na talíř si naskládáme tenká kolečka řepy hezky po obvodu. Uprostřed nám vznikne prostor na grilovaný kozí sýr. Řepu pokapeme bazalkovým pestem a na sýr položíme pesto ze sušených rajčat. Dozdobíme rukolou a podáváme s čerstvým celozrnným pečivem.
Pravý ruský boršč
Počet porcí: 4
Budete potřebovat:
- 70 g cibule
- 200 g červené řepy
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 70 g mrkve
- 3 kuličky černého pepře
- 150 g brambor
- 1 lžíce rajského protlaku
- kelímek zakysané smetany
- 150 g zelí
- 2,5 litru hovězího vývaru (maso schováme)
- kopr
- mletý černý pepř
- sůl
- olej
- petržel
Nakrájíme si na kostičky brambory a vložíme je do vývaru s masem. Necháme vařit asi 15 minut. Zelí si nakrájíme na nudličky a nasypeme ho do hrnce s vývarem. Zatímco se vše vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Nakrájíme si na menší kostičky cibuli, červenou řepu oškrábeme a nastrouháme.
Náš tip: Vysoký tlak sníží šťáva z červené řepy
Na pánvi osmahneme cibulku a přidáme mrkev, nastrouhanou řepu. Z hrnce si vezmeme asi 2 naběračky vývaru a vše na pánvi podlijeme. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a vše dusíme doměkka.
Po změknutí řepy celou zápravu z pánve vlijeme do hrnce a zvětšíme oheň. Po zavaření už jen 2 minuty prohříváme na mírném plamenu. Přidáme drcený česnek, dochutíme koprem, pepřem, petrželí a zjemníme zakysanou smetanou. Podáváme s chlebem.
Šťáva z červené řepy
Počet porcí: 4 sklenice
Budete potřebovat:
- 2 středně velké řepy
- 6 zelených jablek
- 2,5 cm čerstvého zázvoru
Oloupeme si řepu i jablka a očistěte zázvor. Všechno nakrájíme na drobné kousky a postupně vkládáme do odšťavňovače. Nejprve přijde na řadu červená řepa, poté zázvor a nakonec jablka (pomůžou vyčistit přístroj od červené barvy). Džus můžeme podávat takto silný, nebo ho zjemnit vodou či lžičkou smetany.
Máte nějaké zajímavé recepty, jak v kuchyni využít řepu? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Večeře zdravě a rychle: Máme pro vás skvělé recepty!
Je čas rebarbory. Ochutnejte 3 sladké recepty!
Jak vybrat zmenšující podprsenku, aby opravdu seděla