reklama
 

Je čas rebarbory. Ochutnejte 3 sladké recepty!

Rebarbora nebo chcete-li reveň je lahodnou surovinou, na kterou často zapomínáme. Ochutnejte 3 skvostné recepty na rebarborové dezerty.

Foto: Profimedia.cz

Rebarbora je přímo dokonalým ovocem, které můžeme jíst nasladko i naslano. Rády z ní pečeme, vaříme a zkoušíme domácí džemy, ovocné polévky či kompoty. Ochutnejte 3 recepty z rebarbory. Ideální sladký dezert na víkend.

Nebojte se ji zařadit na jídelníček i dnes. Snad se jen při vaření rebarbory vyvarujte používáním hliníkového nádobí, reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou, což následně může škodit zdraví. A teď už hurá na recepty!

Rebarboroví šneci

Budete potřebovat:

  • 70 g změklého másla
  • 3 žloutky
  • 370 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 300g rebarbory
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 70 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 90 g mletých lískových ořechů
  • 150 ml mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • sůl
  • půl lžičky mleté skořice

Rozemleté oříšky (70 g) si opražíme na pánvi nasucho. Droždí si rozdrobíme, přidáme cukr a vlažné mléko. Necháme vzejít kvásek.

Smícháme ho s moukou, oříšky, žloutky, máslem, droždím a špetkou soli. Těsto vyšleháme ručním mixérem a necháme hodinu přikryté na teplém místě kynout.

Drobenku si připravíme z másla, mouky, cukru, prášku do pečiva. Rukou vmícháme vanilkový cukr a zbývajících 20 g oříšků. Necháme odpočívat v chladu. Rozšleháme žloutky se šlehačkou a skořicí. Rebarboru oloupeme, opereme a osušíme. Nakrájíme na zhruba půl centimetrové kousky.

Čtěte také: Ochutnejte tři výborné špenátové rychlovky!

Z těsta vyválíme obdélník o velikosti 38x25 cm. Polovinu potřeme směsí ze žloutků, šlehačky a skořice. Posypeme polovinou rebarborových kousků a drobenky. Z delší strany těsto zabalíme. Ze závinu ostrým nožem krájíme asi dva centimetry silné plátky. Šneky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Každý kousek potřeme žloutkovou směsí a posypeme rebarborou a drobenkou.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Šneky necháme vychladnout a posypeme je práškovým cukrem a podáváme.

Rebarborový koláč se sněhem

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g tuku
  • špetku soli
  • 3 lžíce vody
  • 3 žloutky
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce octa

Náplň:

  • 500 g rebarbory
  • 50 g rozinek
  • 180 g cukru moučka
  • Na potírání:
  • 150 g cukru moučka
  • 3 bílky

Mouku, žloutky, prášek do pečiva, špetku soli, tuk, vodu a ocet zpracujeme v těsto, které vyválíme nebo natlačíme na pekáček vyložený pečícím papírem.

Rebarboru si očistíme a nasekáme nadrobno. Rozložíme ji na těsto, posypeme moučkovým cukrem a rozinkami. Rychle upečeme v předehřáté troubě. Musí zůstat světlé těsto. Koláč vyjmeme a potřeme sněhem ušlehaným s cukrem. V troubě dopečeme dorůžova. Koláč necháme vychladnout a podáváme.

Bábovka z podmáslí a rebarbory

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek rebarbory
  • 1 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek podmáslí
  • sůl
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek oleje

Utřeme vejce s cukrem a vanilkou. Cukru můžete přidat víc. Rebarbora je dost kyselá. Do těsta přikapáváme olej a postupně zašleháváme ostatní ingredience. Nakonec přimíchám nadrobno nakrájenou a oloupanou rebarboru.

Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 30-40 minut na 170 °C. Podle chuti ji můžeme potřít čokoládovou polevou a posypat mandlemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 lehkých večeří na pracovní týden. Dodají vám energii!

Tři obědy do krabičky: Sníte je s chutí!

20 tipů na grily: Od nejlevnějších po ty luxusní

 

Vloupání na přehlídkové molo. Pařížskou komičku vykázala až Gigi Hadid | Video: Reuters/AP
reklama
reklama
reklama