reklama
 

Pozor na tloušťku: tukové buňky se tvoří už u batolat!

Víte, že tukové buňky se v organismu tvoří od narození do 3 let věku dítěte? Potom přetrvávají už nadosmrti, ať děláme, co chceme, jen jsou méně či více naplněny.

Dítě jí
Dítě jí | Foto: Profimedia.cz

Víte, že tukové buňky se v organismu tvoří od narození do 3 let věku dítěte? Potom přetrvávají už nadosmrti, ať děláme, co chceme, jen jsou méně či více naplněny.

Obézní děti proto snadno přibývají na váze i v dospělosti a  většinou za to můžeme my, jejich rodiče. V životě na naše potomky číhá řada nástrah, tak proč je ještě dobrovolně posílat do bitvy s nadbytečnými kily? Přitom stačí „jen málo": vhodná skladba jídelníčku a dostatek pohybu. Obehraná písnička, že? Tak proč je tak těžké ji znovu zahrát?

Jaké potraviny jsou vhodné?

  • Zelenina a ovoce: avokádo, mrkev, brokolice, květák, cuketa, dýně, špenát, celer, petržel, fenykl, jablka, hrušky, broskve, banány, hrozny, meloun, švestky, borůvky, meruňky
  • Tuky: olivový olej, bio máslo, omega 3 (rybí tuk) z tučných ryb nebo ve formě doplňku stravy jako mleté lněné semínko.
  • Oříšky a semínka: od 1 roku rozemleté vlašské ořechy, lískové ořechy, para ořechy, sezamové semínko, slunečnicové semínko, dýňové semínko. Burské ořechy NE!
  • Sacharidy: brambory, celozrnná rýže, pohanka, jáhly, kroupy, celozrnné těstoviny a kuskus, vločky (ovesné, pšeničné, jáhlové, pohankové), pečivo (nejlépe kváskový chléb), celozrnná mouka pro občasné pečení ovocných koláčů, rýžová mouka, amarantová mouka.
  • Luštěniny: od 18 měsíců červená čočka, později přidávat postupně další
  • Mléčné výrobky: kysané produkty, kozí produkty, neslazené bílé jogurty, ale ne light, lučina, cottage sýr, žervé, ricotta, občas kvalitní tvrdý sýr.
  • Maso: stačí dvakrát týdně (bio kuřecí, krůtí, králičí, rybí)
  • Vejce: v bio kvalitě

Motivujte příkladem

Pro zdravé a vyvážené stravování dětí platí podobné zásady jako u dospělých. Racionální motivace ovšem zpravidla selhává. Děti zkrátka chtějí jíst, co jim chutná - čím dřív proto zjistí, že zdravé může být i dobré, tím lépe!

„Dítě je součástí stravování celé rodiny, nejlepší je, když dospělí jdou příkladem: společně omezí solení, smažení, zvýší přísun celozrnných obilnin a zeleniny. Je třeba dětem trpělivě vysvětlovat, proč jíst zdravě - že jim bude chybět síla na sport, že budou zase nemocní, zůstanou doma bez kamarádů... Určitě však není dobré vyhrožovat a uplácet sladkostmi. Když sníš papriku, dám ti čokoládu - taková úměra nefunguje," radí zkušená výživová poradkyně Monika Divišová.

Přidává i další praktická doporučení: „Sledujte, co dítě jí ve škole či ve školce, zajímejte se, co mu chutná, jestli si bylo přidat. Nedovolte, aby si děti samy braly doma jídlo nebo si jej kupovaly. Jezte společně, v klidu a pohodě. Netrvejte na tom, aby vše dojedly, v žádném případě nevytvářejte okolo jídla negativní emoce. Motivujte děti tím, že je zapojíte do přípravy, a nové potraviny nabízejte s nápadem - polévku podávejte v talíři s obrázkem na dně, ze zeleniny poskládejte obličej..."

Důležité je hlídat, aby děti přes den nezapomínaly pít, od 3 let až 1,5 litru nejlépe neslazených nápojů. Také pro děti platí zásada, že snídaně je základ a jíst se má pravidelně, pětkrát až šestkrát denně.

zdroj: wellnessia.cz

Čeho se vyvarovat?

  • Potravin obsahujících rafinovaný bílý cukr: sladkosti  a slazené nápoje, snídaňové cereálie
  • Potravin obsahujících nevhodné tuky: uzeniny, smažená jídla, fastfood, rostlinné margaríny, tučné maso, smetanové krémy
  • Průmyslově zpracovaných potravin: konzervy, hotové pudinky, tavené sýry, bujóny
  • Nahnilé a plesnivé zeleniny - neokrajovat, rovnou vyhodit!
  • Alergizujících potravin: mořské plody, sója, laktóza, exotické ovoce, citrusy, burské ořechy, lepek
  • Nadměrného používání bílé mouky: pečivo a těstoviny, zahušťované omáčky a polévky
  • Nadměrného používání kravského mléka, které je nesnadno stravitelné

Vloupání na přehlídkové molo. Pařížskou komičku vykázala až Gigi Hadid | Video: Reuters/AP
reklama
reklama
reklama