reklama

Dokonalý nedělní jídelníček pro vaše dítě

Máte doma potíže s jídlem u dětí? Nevíte, co jim uvařit, aby opravdu prospívaly? Bojujete s dětskou nadváhou? Nebo naopak dítěti nechutná? Nabízíme vám vzorový jídelníček.

Foto: Isifa/Thinkstock

Máte doma potíže s jídlem u dětí? Nevíte, co jim uvařit, aby opravdu prospívaly? Bojujete s dětskou nadváhou? Nebo naopak dítěti nechutná?

Nabízíme vám vzorový jídelníček, který může udělat dobrou službu všem rodičům, ať už mají dítě s nadváhou, či ne. Jde o pestrý výběr jídel, který obsahuje všechny potřebné živiny pro dynamicky rostoucí dětský organismus. Obsahuje vyvážená hlavní jídla, mléčné výrobky i mléko. Téměř ke každé porci je ovoce nebo zelenina. Navíc zahrnuje i dostatečný pitný režim s vhodnými nápoji. A také bude dětem chutnat.

Nemá váš prcek rád zeleninu? Zkuste mu připravit zubaté zeleninové příšery!

Vzorový jídelníček

  • Snídaně, 7.30 hodin - 100 ml mléka, 1 koláček
    Komentář: Snídaně je spíše sacharidová, takže bude dítěti chutnat. Mléko potom představuje dobrý doplněk.
  • Svačina, 10 hodin - tvaroháček, mandarinka
    Komentář: Mléčný výrobek a ovoce je dobrá kombinace na přesnídávku.
  • Oběd, 13 hodin - rybí filé se zeleninou, brambor, strouhaná mrkev
    Komentář: Oběd je dobře složený a vyvážený. Mohl by ještě doplněný polévkou kvůli dostatku tekutin.
  • Svačina, 16 hodin - racio chlebíček s čokoládou, jablko
    Komentář: Lehká a bezproblémová svačina
  • Večeře, 18.30 hodin - vaječná omeleta se šunkou, rajče, okurka
    Komentář: Večeře je dobře sestavená, klidně by k ní mohla být ještě lehká příloha jako chléb nebo brambory, ale jestli je zeleniny větší množství, není to nutné.
  • Nápoje: přes den 100 ml jablečného džusu, 800 ml vody, čaj, navečer 150 ml mléka 

Náš recept: Šťavnaté rybí filé se zeleninou

Suroviny

  • 1 kg filé
  • 10 dkg másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1/3 litru rybího vývaru
  • 1 větší cibule
  • 15 dkg kořenové zeleniny
  • zelená petržel
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/8 litru mléka
  • sůl

Postup

Začneme zeleninovou omáčkou. Nakrájíme na tenké nudličky kořenovou zeleninu a zprudka osmažíme na másle. Když zrůžoví, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Vše zasypeme moukou, zasmahneme do růžova, zalijeme vývarem a povaříme 10 minut. Hotovou omáčku osolíme, opepříme a zjemníme mlékem.

Porce filé pokapeme citronovou šťávou a dusíme na mírném ohni bez tuku, jen ve šťávě, kterou ryba sama pustí. Hotové filé vložíme do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s vařenými brambory a mrkvovým salátem.

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejstarší matka světa: první dítě porodila v 70!

Studentka si zahrávala s duchy - a pak hořce litovala...

Je vaše pračka chytřejší než vy? Naučte se prát!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama