Dokonalý nedělní jídelníček pro vaše dítě
Máte doma potíže s jídlem u dětí? Nevíte, co jim uvařit, aby opravdu prospívaly? Bojujete s dětskou nadváhou? Nebo naopak dítěti nechutná? Nabízíme vám vzorový jídelníček.
Máte doma potíže s jídlem u dětí? Nevíte, co jim uvařit, aby opravdu prospívaly? Bojujete s dětskou nadváhou? Nebo naopak dítěti nechutná?
Nabízíme vám vzorový jídelníček, který může udělat dobrou službu všem rodičům, ať už mají dítě s nadváhou, či ne. Jde o pestrý výběr jídel, který obsahuje všechny potřebné živiny pro dynamicky rostoucí dětský organismus. Obsahuje vyvážená hlavní jídla, mléčné výrobky i mléko. Téměř ke každé porci je ovoce nebo zelenina. Navíc zahrnuje i dostatečný pitný režim s vhodnými nápoji. A také bude dětem chutnat.
Nemá váš prcek rád zeleninu? Zkuste mu připravit zubaté zeleninové příšery!
Vzorový jídelníček
- Snídaně, 7.30 hodin - 100 ml mléka, 1 koláček
Komentář: Snídaně je spíše sacharidová, takže bude dítěti chutnat. Mléko potom představuje dobrý doplněk. - Svačina, 10 hodin - tvaroháček, mandarinka
Komentář: Mléčný výrobek a ovoce je dobrá kombinace na přesnídávku. - Oběd, 13 hodin - rybí filé se zeleninou, brambor, strouhaná mrkev
Komentář: Oběd je dobře složený a vyvážený. Mohl by ještě doplněný polévkou kvůli dostatku tekutin. - Svačina, 16 hodin - racio chlebíček s čokoládou, jablko
Komentář: Lehká a bezproblémová svačina - Večeře, 18.30 hodin - vaječná omeleta se šunkou, rajče, okurka
Komentář: Večeře je dobře sestavená, klidně by k ní mohla být ještě lehká příloha jako chléb nebo brambory, ale jestli je zeleniny větší množství, není to nutné. - Nápoje: přes den 100 ml jablečného džusu, 800 ml vody, čaj, navečer 150 ml mléka
Náš recept: Šťavnaté rybí filé se zeleninou
Suroviny
- 1 kg filé
- 10 dkg másla
- 2 lžíce mouky
- 1/3 litru rybího vývaru
- 1 větší cibule
- 15 dkg kořenové zeleniny
- zelená petržel
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/8 litru mléka
- sůl
Postup
Začneme zeleninovou omáčkou. Nakrájíme na tenké nudličky kořenovou zeleninu a zprudka osmažíme na másle. Když zrůžoví, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Vše zasypeme moukou, zasmahneme do růžova, zalijeme vývarem a povaříme 10 minut. Hotovou omáčku osolíme, opepříme a zjemníme mlékem.
Porce filé pokapeme citronovou šťávou a dusíme na mírném ohni bez tuku, jen ve šťávě, kterou ryba sama pustí. Hotové filé vložíme do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s vařenými brambory a mrkvovým salátem.
zdroj: Babyweb.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Nejstarší matka světa: první dítě porodila v 70!
Studentka si zahrávala s duchy - a pak hořce litovala...
Je vaše pračka chytřejší než vy? Naučte se prát!