Žitný kváskový chléb do formy
Ingredience
Na rozkvas:
- 1 lžíce žitného kvásku
- 125 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
- 125 ml odstáté vlažné vody
Těsto:
- cca 250 g žitného rozkvasu
- 525 ml odstáté vlažné vody
- 250 g libovolných vloček
- 50 g semínek
- 375-400 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
- 15 g mořské soli
- 1 lžička kmínu
Chlebová forma délka 28 cm.
Postup
- Večer před pečením chleba připravte žitný rozkvas. V míse smíchejte kvásek, mouku a vodu. Přikryjte poklicí/talířem a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den nezapomeňte odebrat do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice - na to se většinou zapomíná.
- Do mísy přidejte vodu a vločky a rozmíchejte, poté přidejte zbytek surovin a propracujte v těsto. Těsto není nutné příliš zpracovávat, stačí docílit jednolitosti. Škroby v žitné mouce byste dlouhým zpracováním narušili, což není žádoucí.
- Těsto přesuňte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané moukou. Přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 4 hodiny. Kynutí by mělo probíhat za teploty bez výkyvů, proto můžete dát formu s těstem třeba do vypnuté zavřené trouby, kde ho neovlivňuje otevřené okno nebo průvan.
- Po vykynutí vložte formu s těstem do rozehřáté trouby na 250 ˚C (před rozehřátím samozřejmě těsto vytáhneme) a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 220 ˚C a pečte dalších 45 minut. Chleba vyklopte z formy na plech a dopečte z druhé strany cca 10 minut.
- Chleba krájejte až po vychladnutí - žitný chléb totiž musí dojít, jinak by byl mazlavý.