reklama

Tento kváskový chleba se vám už určitě povede. Přesný návod, jak na něj

Žitný kváskový chléb do formy

Ingredience

Na rozkvas:

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 125 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
  • 125 ml odstáté vlažné vody

Těsto:

  • cca 250 g žitného rozkvasu
  • 525 ml odstáté vlažné vody
  • 250 g libovolných vloček
  • 50 g semínek
  • 375-400 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
  • 15 g mořské soli
  • 1 lžička kmínu

Chlebová forma délka 28 cm.

Postup

  1. Večer před pečením chleba připravte žitný rozkvas. V míse smíchejte kvásek, mouku a vodu. Přikryjte poklicí/talířem a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den nezapomeňte odebrat do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice - na to se většinou zapomíná.
  2. Do mísy přidejte vodu a vločky a rozmíchejte, poté přidejte zbytek surovin a propracujte v těsto. Těsto není nutné příliš zpracovávat, stačí docílit jednolitosti. Škroby v žitné mouce byste dlouhým zpracováním narušili, což není žádoucí.
  3. Těsto přesuňte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané moukou. Přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 4 hodiny. Kynutí by mělo probíhat za teploty bez výkyvů, proto můžete dát formu s těstem třeba do vypnuté zavřené trouby, kde ho neovlivňuje otevřené okno nebo průvan.
  4. Po vykynutí vložte formu s těstem do rozehřáté trouby na 250 ˚C (před rozehřátím samozřejmě těsto vytáhneme) a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 220 ˚C a pečte dalších 45 minut. Chleba vyklopte z formy na plech a dopečte z druhé strany cca 10 minut.
  5. Chleba krájejte až po vychladnutí - žitný chléb totiž musí dojít, jinak by byl mazlavý.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama