Jak si připravit žitný kvásek
Ingredience
- 175 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
- 175 ml odstáté vlažné vody
Postup
V průběhu pěti dnů vždy jen přimíchejte další dávku mouky a vody. Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus, který vám pomůže upéct chleba s přirozenou výbornou chutí.
1. den: Ve sklenici smíchejte 50 g mouky a 50 ml vlažné vody. Přikryjte utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě.
2. den: Přidejte 50 ml vody a 50 g mouky, důkladně promíchejte, aby kvásek nabral trochu kyslíku.
3. den: Přidejte 50 ml vody a 50 g mouky a opět důkladně promíchejte.
4. den: Přidejte 25 ml vody a 25 g mouky. Kvásek má nyní kyselou vůni (jako po ovoci) a měl by být plný bublinek.
5. den: Můžete začít péct. U tohoto mladého kvásku můžete na rozkvas použít více lžic kvásku, aby utáhnul celý bochník chleba.
Uchování kvásku
Pokud nebudete hned péct, dejte kvásek do lednice v pootevřené sklenici a cca po 5 dnech přikrmte lžící mouky a troškou vody.