reklama

Tento kváskový chleba se vám už určitě povede. Přesný návod, jak na něj

Jak si připravit žitný kvásek

Ingredience

  • 175 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
  • 175 ml odstáté vlažné vody

Postup

V průběhu pěti dnů vždy jen přimíchejte další dávku mouky a vody. Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus, který vám pomůže upéct chleba s přirozenou výbornou chutí.

1. den: Ve sklenici smíchejte 50 g mouky a 50 ml vlažné vody. Přikryjte utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě.

2. den: Přidejte 50 ml vody a 50 g mouky, důkladně promíchejte, aby kvásek nabral trochu kyslíku.

3. den: Přidejte 50 ml vody a 50 g mouky a opět důkladně promíchejte.

4. den: Přidejte 25 ml vody a 25 g mouky. Kvásek má nyní kyselou vůni (jako po ovoci) a měl by být plný bublinek.

5. den: Můžete začít péct. U tohoto mladého kvásku můžete na rozkvas použít více lžic kvásku, aby utáhnul celý bochník chleba.

Uchování kvásku

Pokud nebudete hned péct, dejte kvásek do lednice v pootevřené sklenici a cca po 5 dnech přikrmte lžící mouky a troškou vody.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama