reklama

Tento kváskový chleba se vám už určitě povede. Přesný návod, jak na něj

Žitno-pšeničný kváskový chleba

Ingredience

Rozkvas:

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 250 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
  • 250 ml odstáté vlažné vody

Těsto:

  • 550 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
  • 300 ml odstáté vody
  • 20 g mořské soli
  • 7 g kmínu

Postup

  1. Večer před pečením si připravte rozkvas. V míse smíchejte kvásek, mouku a vodu. Přikryjte talířem/poklicí a nechte 12 hodin pracovat.
  2. Druhý den nezapomeňte odebrat do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice.
  3. Do mísy přidejte mouku, vodu, sůl a kmín. Důkladně promíchejte a uhněťte těsto. Nechte jej přikryté v míse kynout asi 2 hodiny.
  4. Na pomoučený vál vyklopte těsto, znovu jej prohněťte a zpracujte bochánek, který vložte do moukou vysypané ošatky. V ošatce nechte přikrytý cca 1 hodinu kynout.
  5. Troubu rozpalte na 250 ˚C i s plechem a pečicím papírem, na spod trouby můžete dát kastrolek nebo plecháček s vodou pro měkčí kůrku.
  6. Chléb vyklopte na rozpálený plech. Pečte 10 minut na 250 ˚C, potom na 200 ˚C asi 35-40 minut. Chléb nechte zchladnout na mřížce.

Tip: Zdobeného bochníku dosáhnete nařezáním chleba žiletkou. Z ošatky jej vyklopte nejprve na sázecí lopatku / moukou vysypaný karton, žiletkou nařežte různé tvary a pak vsaďte na rozpálený plech do trouby.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama