reklama

Ty nejlepší recepty na svatomartinskou husu: S medem, kmínem nebo jablky

Husa na medu

Ingredience

  • 500 g cukety
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce másla
  • 500 g mrkve
  • 1 cibule
  • 1,5 kg husy
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • sůl 
  • mletý bílý pepř

Zdroj: Vaření.cz

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 225 °C a pekáč naplníme do poloviny studenou vodou.
  2. Husu očistíme a omyjeme zevnitř i zvenčí. Kuchyňskou nití připevníme stehna k tělu a křídla složíme pod hřbet.
  3. Takto připravenou husu vložíme do nachystaného pekáče, poklademe vločkami másla a pečeme 25 minut.
  4. Potom husu otočíme, polijeme šťávou, stáhneme teplotu na 175 °C a pečeme ještě 30 až 35 minut.
  5. Mezitím očistíme a omyjeme mrkve a nakrájíme je na proužky. Cuketu oloupeme a nakrájíme na plátky. Obojí dáme do hrnce, přelijeme trochou horké vody, osolíme a asi 10 minut podusíme.
  6. Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a na zbylém másle ji na pánvi zesklovatíme. Pak přidáme podušenou a okapanou zeleninu, osolíme, opepříme a na minimálním plameni pomalu restujeme.
  7. Propečenou husu potřeme medem, posypeme sezamovým semínkem, teplotu zvýšíme na 220 °C a posledních 10 minut pečeme, aby vznikla kůrčička. Během této doby ji několikrát otočíme a před koncem polijeme vypečenou šťávou.
  8. Upečenou husu servírujeme obloženou připravenou zeleninou.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama