reklama

Ty nejlepší recepty na svatomartinskou husu: S medem, kmínem nebo jablky

Pomalu pečená husa s pečenými jablky a brambory (4 osoby)

Ingredience

  • 3 lžíce soli
  • 150 ml vody
  • 150 ml mléka
  • 6,5 kg mladé husy
  • 50 ml sladké 33% smetany 
  • 600 g brambor

Zdroj: Vaření.cz

Postup

  1. Oškubanou, vykuchanou, očištěnou husu omyjeme a osušíme.
  2. Kůži nařežeme ostrým nožem na povrchu šikmými zářezy až po maso, ale ne hlouběji, mimo míst na prsou a stehnech, droby odložíme na polévku.
  3. Husu dáme do pekáče a 48 hodin před pečením vydatně osolíme ze všech stran i zevnitř, aby se husa prosolila i do hloubky a při pečení se uvolnilo co nejvíce sádla, které promastí husí maso. Husu přikryjeme alobalem a odložíme na tento čas odpočívat do chladničky.
  4. Husu v den D vyndáme z chladničky, propláchneme proudem studené vody, aby se vyplavila přebytečná sůl, omyjeme studeným mlékem, utřeme papírovou kuchyňskou utěrkou, vložíme do pekáče prsy dolů a podlijeme asi 150 ml studené vody.
  5. Připravenou husu vložíme péct nepřikrytou do trouby vyhřáté na 160 °C. Během pečení husu často přeléváme výpekem.
  6. Když se husa peče, omyjeme jablko, zbavíme ho stopky a jádřince, rozčtvrtíme a po první hodině pečení připravené jablko vložíme do hrudního koše.
  7. Po druhé hodině pečení vyjmeme upečené jablko, husu obrátíme prsy nahoru, pečeme dále při stejné teplotě za častého přelévaní výpekem a podle potřeby podlijeme malým množstvím horké vody, aby se nepřerušilo pečení a nedošlo k připálení husy zespodu a ke shoření vypečeného sádla.
  8. Po třetí hodině začneme husu potírat silikonovým štětcem studenou sladkou smetanou, tak dostane husa krásnou hnědočervenou barvu a získá chutnou křupavou kůžičku. Kůži potíráme sladkou smetanou každých 20 minut.
  9. Po 4 hodinách bude husa krásně a správně upečená, vyjmeme ji z trouby a necháme asi 20 minut odpočívat a potom ji pokrájíme na porce.
  10. Během pečení průběžně odebíráme husí sádlo a v husím sádle upečeme celé stejně velké očištěné brambory, solit je nemusíme.
  11. Na talíř položíme porci upečené husy, obložíme ji pečenými jablky a v husím sádle pečenými brambory. Zbytek sádla scedíme a odložíme do chladničky.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama