reklama

Ty nejlepší recepty na svatomartinskou husu: S medem, kmínem nebo jablky

Tradiční svatomartinská husa (4 osoby)

Ingredience

  • 1 palička česneku
  • 2 cibule
  • 1 husa
  • 150 ml bílého vína
  • 3 ks řapíkatého celeru
  • 3 mrkve
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 svazek čerstvé šalvěje
  • 40 g másla
  • 5 snítek petržele
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • sůl
  • pepř

Zdroj: Vaření.cz

Postup

  1. Husu propláchneme studenou vodou. Pokud má křídla, tak je odlomíme a použijeme do vývaru. Kůži (nikoliv maso) lehce propícháme na několika místech ostrým nožem, aby se při pečení nenafukovala. Celer i mrkev oloupeme a rozpůlíme.
  2. Troubu zapneme na 200 °C. Uvnitř husu pořádně prosolíme a opepříme. Do husy vložíme celery a mrkev, česnek, tymián a šalvěj. Husu osolíme a opepříme i zvenku, položíme ji do pekáče prsy nahoru a nohy svážeme provázkem.
  3. Husu pečeme přibližně 60 minut dozlatova. V průběhu pečení naběračkou odebíráme vypečené sádlo. Následně snížíme teplotu na 180 °C a pečeme další 2 hodiny. Nikdy nevadí, když husu pečeme trochu déle. Upečenou husu vyjmeme z pekáče a necháme asi 15 minut odpočinout.
  4. Z odlomených křídel, drobů a případně odřezků připravíme husí vývar, na který použijeme také zbylou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list, petržel a pepř. Přidáme vodu a vaříme asi 2 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu z hladiny, aby se vývar nezakalil.
  5. Šťávu z pekáče slijeme do menšího rendlíku, přidáme víno a svaříme asi o jednu třetinu. Přilijeme asi 0,5 l husího vývaru a svaříme opět asi o třetinu. Omáčku dochutíme pepřem, solí a máslem. Hotovou omáčku podáváme společně s pečenou svatomartinskou husou.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama