reklama

Sladké snídaně s těmi nejlahodnějšími palačinkami. Které budou chutnat vám?

Arabské palačinky s jablky a rozinkami (4-6 porcí)

Ingredience

  • 150 g smetanového sýra
  • 6 ml vanilkového extraktu
  • 100 ml vody
  • 2 vanilkové lusky
  • 300 ml mléka
  • 50 g zakysané smetany
  • 20 ml citronové šťávy
  • 120 g cukru
  • 1 celá skořice
  • 250 g jablek (Granny Smith)
  • 70 g rozinek
  • 40 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetka soli

Postup

  1. Nejprve si připravte jablečno-rozinkový kompot: rozpusťte v rendlíku máslo a přimíchejte 60 g cukru. Přidejte vodu, kousek skořice a jeden vanilkový lusk. Uveďte směs do varu a přidejte jablka.
  2. Vařte při nízké teplotě, občas promíchejte, dokud jablka nezměknou. Podle potřeby dolévejte vodu. Před odstavením rendlíku z plotýnky přidejte rozinky. Vyjměte ze směsi skořici a vanilku.
  3. Nyní si připravte náplň ze smetanového sýru: 40 g cukru rozpusťte v citronové šťávě, přidejte vanilkový extrakt. Smetanový sýr smíchejte se zakysanou smetanou. Do sýra se smetanou přimíchejte směs citronové šťávy.
  4. Palačinkové těsto: smíchejte vejce, 20 g cukru, sůl, rozpuštěné máslo a mouku. Při míchání těsta pomalu přidávejte mléko, aby se nevytvořily hrudky. Vanilkový lusk překrojte napůl, vyškrábejte semena a vmíchejte do těsta. Nechte těsto odpočinout při pokojové teplotě po dobu nejméně 15 minut.
  5. Zahřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu a vymažte ji máslem nebo olejem. Nalijte těsto na pánev a rozetřete pomocí velké stěrky na palačinky. Smažte dvě až tři minuty, dokud není spodní strana palačinky opečená dozlatova. Uvolněte okraje špachtlí, otočte a smažte po dobu jedné minuty. Sejměte palačinku z pánve.
  6. Jakmile je palačinka hotová, položte ji na čistý mělký talíř. Potřete smetanovou směsí. Na jednu čtvrtinu palačinky dejte jablkový kompot a palačinku přeložte na polovinu. Přeložte znovu, aby vznikl trojúhelník. Opakujte s ostatními palačinkami.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama