Arabské palačinky s jablky a rozinkami (4-6 porcí)
Ingredience
150 g smetanového sýra
6 ml vanilkového extraktu
100 ml vody
2 vanilkové lusky
300 ml mléka
50 g zakysané smetany
20 ml citronové šťávy
120 g cukru
1 celá skořice
250 g jablek (Granny Smith)
70 g rozinek
40 g másla
150 g hladké mouky
4 vejce
špetka soli
Postup
Nejprve si připravte jablečno-rozinkový kompot: rozpusťte v rendlíku máslo a přimíchejte 60 g cukru. Přidejte vodu, kousek skořice a jeden vanilkový lusk. Uveďte směs do varu a přidejte jablka.
Vařte při nízké teplotě, občas promíchejte, dokud jablka nezměknou. Podle potřeby dolévejte vodu. Před odstavením rendlíku z plotýnky přidejte rozinky. Vyjměte ze směsi skořici a vanilku.
Nyní si připravte náplň ze smetanového sýru: 40 g cukru rozpusťte v citronové šťávě, přidejte vanilkový extrakt. Smetanový sýr smíchejte se zakysanou smetanou. Do sýra se smetanou přimíchejte směs citronové šťávy.
Palačinkové těsto: smíchejte vejce, 20 g cukru, sůl, rozpuštěné máslo a mouku. Při míchání těsta pomalu přidávejte mléko, aby se nevytvořily hrudky. Vanilkový lusk překrojte napůl, vyškrábejte semena a vmíchejte do těsta. Nechte těsto odpočinout při pokojové teplotě po dobu nejméně 15 minut.
Zahřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu a vymažte ji máslem nebo olejem. Nalijte těsto na pánev a rozetřete pomocí velké stěrky na palačinky. Smažte dvě až tři minuty, dokud není spodní strana palačinky opečená dozlatova. Uvolněte okraje špachtlí, otočte a smažte po dobu jedné minuty. Sejměte palačinku z pánve.
Jakmile je palačinka hotová, položte ji na čistý mělký talíř. Potřete smetanovou směsí. Na jednu čtvrtinu palačinky dejte jablkový kompot a palačinku přeložte na polovinu. Přeložte znovu, aby vznikl trojúhelník. Opakujte s ostatními palačinkami.