Plátek chleba z obou stran potřete olivovým olejem a dejte stranou.
Kalamáry odřízněte těsně pod očima, vytáhněte vnitřek a odstraňte kost z těla i z uříznutých chapadýlek. Pak kalamáry nařízněte a odstraňte vše, co v nich zůstalo. Kůži oškrábejte. Dokonale očištěné kalamáry dejte také stranou.
Chleba opečte na grilu z obou stran dokřupava.
Mezitím nakrájejte rajčata na malé kousky. Šalotku nakrájejte na drobno, smíchejte s rajčaty. Přidejte sůl, pepř, bazalku a kapku olivového oleje.
Kalamáry osolte, opepřete a na grilu plancha rychle opečte z obou stran na olivovém oleji.
K hotovým nakrájeným kalamárům přidejte nasekanou plochou petržel a trochu česneku.
Na opečený chleba navrstvěte rajčata a na ně rozdělte kalamáry. Nakrájejte a podávejte.