reklama

Nadýchané jako od babičky. Sedm receptů na beránky, které se vám letos povedou

Celozrnný beránek

Ingredience

  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 20 g celozrnné špaldové krupice
  • 300 ml polotučného mléka
  • 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 40 g medu
  • 80 g třtinového cukru
  • 3 vejce velikosti M
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu
  • 100 g bílého řeckého jogurtu (0 % tuku)

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180-185 °C.
  2. Formu na beránka vymažte 20 g másla a následně vysypte 20 g celozrnné špaldové krupice.
  3. Ve větší míse smíchejte mléko, celozrnnou špaldovou mouku, 80 g rozpuštěného másla, prášek do pečiva, med, třtinový cukr, 3 vejce, vanilkový extrakt, kůru z citronu a řecký jogurt.
  4. Ze směsi vypracujte hladké těsto (mělo by být lehce tekuté). Připravenou formu na beránka naplňte hotovým těstem a vložte ji do předehřáté trouby. Beránka pečte 65-70 minut při 180-185 °C.
  5. Před vyndáním zkontrolujte propečenost beránka zasunutím špejle do těsta. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je beránek hotový. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte beránka zpět do trouby na dalších 10-15 minut a poté postup opakujte.
  6. Upečeného beránka vyjměte z trouby, ihned vyklopte z formy na pracovní plochu nebo prkénko a nechte vychladnout zhruba 60-90 minut. Vychladlého beránka nakrájejte na 12 porcí a podávejte.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama