reklama

Nadýchané jako od babičky. Sedm receptů na beránky, které se vám letos povedou

Medové jidáše

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g lučního medu např. Medokomerc)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 žloutek
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 120 g rozpuštěného másla nebo sádla
  • 2 lžíce hnědého rumu
  • citronová kůra
  • 1 hrst rozinek (nejlépe předem namočených v rumu)
  • 1 bílek na potření

Postup

  1. Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu mléka a promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  2. Když je kvásek hotový, přidáme zbylé vlažné mléko smíchané s lučním medem, rumem, žloutkem, rozinkami a vše promícháme, přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
  3. Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky…
  4. Skládáme je pak na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (přibližně 10 minut).
  5. Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama