reklama

Nadýchané jako od babičky. Sedm receptů na beránky, které se vám letos povedou

Velikonoční beránek

Ingredience

  • 250 g cukru krystal
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 50 ml oleje
  • 40 g rozinek
  • 40 g vlašských ořechů
  • 40 g hořké čokolády
  • 1 citron
  • 20 g prášku do pečiva
  • 50 ml vlažné vody
  • 50 g Hery a 50 g polohrubé mouky (na podsypání)

Na polevu

  • 500 g fondánu
  • 1 bílek
  • šťáva z 1 citronu

Postup

  1. Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme, a na závěr přidáme vlažnou vodu.
  2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny.
  3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny - mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.
  4. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.
  5. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.
  6. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama