Marocká tradiční polévka Harira
Ingredience
- 1 cibule
- 150 g jehněčího masa
- 100 g celerová nať
- 200 g sekaných rajčat
- 50 g rajčatového protlaku
- 100 g syrové cizrny (případně již uvařené z konzervy)
- 50 g červené čočky
- petrželová nať
- hrstka polévkových nudlí
- 0,5 čajové lžíce sušeného zázvoru
- 1 čajová lžíce soli
- 1 stroužek česneku
- 0,5 čajové lžíce kurkumy
- 0,5 čajové lžíce mletého římského kmínu
- mouka na zahuštění
- snítka čerstvého koriandru na dozdobení
Postup
- Cizrnu namočíme přes noc ve studené vodě. Ráno vodu scedíme a cizrnu vaříme asi hodinu a půl. (Dá se nahradit cizrnou z konzervy, ta není potřeba vařit).
- Jehněčí maso nakrájíme na malé kostičky. Nakrájíme najemno cibuli. Nakrájíme celerovou nať na malé kostičky. Nasekáme najemno petrželku.
- Na olivovém oleji s máslem orestujeme cibuli a maso dohromady. Zalijeme vodou, přidáme do hrnce cizrnu, nasekanou petrželku, celer, sekaná rajčata a všechno koření. Vše dohromady vaříme cca 35 minut.
- Přidáme protlak, polévkové nudle a povaříme dalších deset minut.
- Zahustíme "záklechtkou" z mouky a vody, dochutíme a krátce vše ještě povaříme.
- Dozdobíme nasekaným čerstvým koriandrem.
Tip: Pro zvýraznění chutě můžeme použít místo vody vývar nebo bujón.