reklama
Móda a krása
Zdraví
Sex a vztahy
Životní styl
Celebrity
Horoskopy
Nevíte, jak připravit lilek? V těchto receptech vás překvapí svou znamenitou chutí
2
/3
Prohlédnout znovu
Zavřít
Foto: iStock
Krémová polévka z pečeného lilku s balkánským sýrem
Ingredience
4 bio lilky
70 g bio cibule
20 g bio česneku
70 g bio brambor (varný typ B)
100 ml bio olivového oleje
500 ml polotučného mléka v bio kvalitě
100 g bio balkánského sýra
bio pepř, sůl
na ozdobu bio tymián nebo rozmarýn
pečivo v bio kvalitě jako příloha
Postup
Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut na 200 °C.
Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout.
Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na centimetrové kostky.
V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit.
Přisypeme česnek, brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přihodíme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.
Poté přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Případně dochutíme solí.
Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, ozdobíme tymiánem či rozmarýnem a doplníme na kostičky nakrájeným sýrem. Můžeme podávat s pečivem.
reklama
Další zajímavé články
Milovaná Miriam z Ulice i hysterická matka ze Samotářů. Maciuchová by oslavila 79 let
Co o vašem zdraví prozradí pupínky? Obličej je propojený s jednotlivými orgány
Co možná ještě nevíte o sexu: Intimní zajímavosti, které vás překvapí
reklama
Doporučené recepty
reklama