reklama

Nevíte, jak připravit lilek? V těchto receptech vás překvapí svou znamenitou chutí

Někdy chutná hořce, jindy zcela bez chuti. Pokud ale lilek připravíte správně, dokáže vás mile překvapit, že se může stát i hlavní surovinou do hlavního chodu.

Prohlédnout grafiku
Foto: iStock

Přestože tato fialová plodina patří technicky mezi ovoce, zvládne plně zastoupit roli hlavní ingredience do hlavního chodu. Důležité je lilek neboli baklažán dobře připravit a správně dochutit. 

Jestli jste zatím neměli tu čest pochutnat si na skvostných pokrmech z lilku, je nejvyšší čas nějakou specialitu vyzkoušet. Ideální je grilovaný, zapečený nebo plněný. Použít jej můžete do polévky, místo masa nebo těstovin, vynikající jsou třeba lilkové lasagne nebo výtečná pomazánka na topinky. Uvidíte, že této plodině přijdete na chuť. 

Jak vybrat správný lilek?

V obchodech vybírejte vždy lilky střední velikosti. Ty menší mívají hořkou a trpkou chuť. Ty větší bývají plné semínek a rovněž mají nahořklou chuť.

Při nákupu vsaďte na baklažán, který je těžký a má lesklou slupku. Co je však nejdůležitější - vybírejte vždy čerstvé a kvalitní plody.

Co z lilku chutného připravit na rychlou večeři nebo na oběd pro celou rodinu? Podívejte se na naše recepty uvnitř grafiky. 

reklama
reklama
reklama