reklama

Nevíte, jak připravit lilek? V těchto receptech vás překvapí svou znamenitou chutí

Krémová polévka z pečeného lilku s balkánským sýrem

Ingredience

  • 4 bio lilky
  • 70 g bio cibule
  • 20 g bio česneku
  • 70 g bio brambor (varný typ B)
  • 100 ml bio olivového oleje
  • 500 ml polotučného mléka v bio kvalitě
  • 100 g bio balkánského sýra
  • bio pepř, sůl
  • na ozdobu bio tymián nebo rozmarýn
  • pečivo v bio kvalitě jako příloha

Postup

  1. Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut na 200 °C.
  2. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout.
  3. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na centimetrové kostky.
  4. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit.
  5. Přisypeme česnek, brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přihodíme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.
  6. Poté přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
  7. Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Případně dochutíme solí.
  8. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, ozdobíme tymiánem či rozmarýnem a doplníme na kostičky nakrájeným sýrem. Můžeme podávat s pečivem.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama