Obrácený hruškový koláč
Co potřebujete:
- 750 g hrušek
- 3 vejce
- 5 g mletého zázvoru
- 170 g másla
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 200 g cukru krupice
- 200 g hladké mouky
- 60 g polotučného mléka
Jak postupujete:
- Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na šestiny.
- Dortovou formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem, papír znovu potřete máslem a dno vysypejte 3 lžícemi cukru. Dno poklaďte hruškami (lze použít i jiné ovoce, například jablka).
- Utřete máslo s cukrem a postupně přimíchejte vejce. Přidejte mouku s práškem do pečiva a zázvor. Nakonec přilijte mléko. Pečlivě promíchejte.
- Těsto nalijte do formy a zarovnejte stěrkou. Pečte v dortové formě o průměru 26 cm. Pečicím papírem vyložte také obvod formy, stačí pruh papíru s výškou ráfku.
- Pečte v rozehřáté troubě na 160 °C asi 35 minut, poté upečený koláč vyjměte z trouby a odstraňte dortový ráfek i s papírem. Pak koláč překlopte na talíř a odstraňte také dno formy i s pečicím papírem.
Více nejen hruškových receptů najdete zde.