reklama
 

Co možná nevíte o hruškách: Kde se vzaly, proč je jíst, jak připravit koláč nebo džem

Obrácený hruškový koláč

Co potřebujete:

  • 750 g hrušek
  • 3 vejce
  • 5 g mletého zázvoru
  • 170 g másla
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g hladké mouky
  • 60 g polotučného mléka

Jak postupujete:

  1. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na šestiny. 
  2. Dortovou formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem, papír znovu potřete máslem a dno vysypejte 3 lžícemi cukru. Dno poklaďte hruškami (lze použít i jiné ovoce, například jablka). 
  3. Utřete máslo s cukrem a postupně přimíchejte vejce. Přidejte mouku s práškem do pečiva a zázvor. Nakonec přilijte mléko. Pečlivě promíchejte.  
  4. Těsto nalijte do formy a zarovnejte stěrkou. Pečte v dortové formě o průměru 26 cm. Pečicím papírem vyložte také obvod formy, stačí pruh papíru s výškou ráfku.
  5. Pečte v rozehřáté troubě na 160 °C asi 35 minut, poté upečený koláč vyjměte z trouby a odstraňte dortový ráfek i s papírem. Pak koláč překlopte na talíř a odstraňte také dno formy i s pečicím papírem. 

Více nejen hruškových receptů najdete zde.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama