reklama

Chřestová sezóna v plném proudu. Ty nejlepší slané i sladké recepty

Jemná chřestová polévka se sýrem

Ingredience

  • 40 - 50 g másla
  • 500 g bílého chřestu
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 žloutky
  • 50 - 100 ml smetany na vaření
  • 250 g brambor
  • 1 hrst pažitky
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • mletý černý pepř

Postup

  1. Brambory oloupeme a celé uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Oloupaný chřest nakrájíme na kousky asi 3 - 4 cm dlouhé. Pažitku jemně usekáme a sýr nastrouháme.
  2. Uvařené brambory vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nastrouháme. Žloutky utřeme s máslem dohladka. Ve vývaru z brambor uvaříme nakrájený chřest doměkka. Pak přidáme nastrouhané brambory, utřené máslo se žloutky a strouhaný sýr. Polévku krátce povaříme, dochutíme solí, muškátovým oříškem, pepřem a zjemníme smetanou. Vše prohřejeme, zasypeme pažitkou, ale již nevaříme.
  3. Jemnou chřestovou polévku se sýrem můžeme podávat jako předkrm nebo samostatný chod s opečenými toasty.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama