reklama

Chřestová sezóna v plném proudu. Ty nejlepší slané i sladké recepty

Chřest se šunkou a sýrem

Ingredience

  • 2 lžíce petrželky
  • 200 g vepřové šunky od kosti
  • 70 g eidamu
  • 70 g ementálu
  • 3 lžíce másla
  • 500 g bílého chřestu
  • 70 g goudy
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • mořská sůl
  • smetana (na dochucení)
  • mletý bílý pepř

Postup

  1. Odřízneme tvrdé konce chřestu a oloupeme oddenky. Chřest povaříme v páře cca 12 minut (v horké vodě cca 9 minut), scedíme a necháme zchladnout. Ponecháme si asi 1,5 dl vývaru z chřestu.
  2. Vychladlý chřest pokrájíme na kousky asi 4 cm dlouhé, proložíme nudličkami šunky. Pak připravíme lehký bešamel z másla, chřestového vývaru, cukru, soli a kapky smetany.
  3. Do zapékací formy vložíme kousky chřestu, promícháme se šunkovými nudličkami, osolíme, opepříme, zalijeme lehkou bešamelovou omáčkou, případně zakápneme citronovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželí a promícháme. Dáme lehce zapéct, cca 10 minut, pak vyjmeme, posypeme nastrouhaným sýrem a dále zapékáme, dokud se sýr neroztaví.
  4. Chřest se šunkou a sýrem podáváme s vařenými brambory nebo pečivem a samozřejmě s bílým vínem.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama