Rumová baba
Ingredience na těsto:
- 20 ml mléka
- 10 g droždí
- 170 g hladké mouky
- 3 vejce
- 40 g másla
- 40 g cukru krupice
Ingredience na sirup:
- 350 ml vody
- 125 g cukru
- 100 ml rumu (např. Havana)
- 3 ks badyánu
- 1 celá skořice
- citronová kůra nastrouhaná z 2 citrónů
- pomerančová kůra nastrouhaná z 2 pomerančů
Ingredience na vanilkový krém:
- 160 ml mléka
- 40 g cukru
- 2 žloutky
- 30 ml smetany
- ½ vanilkového lusku
Postup
- Z mléka a droždí necháme vzejít kvásek, poté vložíme do mísy mouku, vejce, všechno mícháme do hladka.
- Dále smícháme měkké máslo s cukrem a po troškách přimícháváme do těsta a mícháme do hladka asi 8 minut.
- Vymíchané těsto necháme odležet v lednici do druhého dne.
- Druhý den vyndáme z lednice a necháme 30 minut odležet v pokojové teplotě.
- Pak plníme do formiček a podle velikosti formičky pečeme při 180 °C cca 15 minut.
- Všechny suroviny kromě rumu dáme do rendlíku a zahříváme 30 minut při teplotě 60 °C , poté přilíváme rum.
- Do takto připraveného vychlazeného sirupu dáme namočit na cca 15 minut upečené baby.
- Mléko s cukrem, se smetanou a s vanilkou dáme do rendlíku a zahřejeme na 80 °C.
- Část této horké směsi nalijeme na žloutky a rychle rozmícháme, aby se žloutky nesrazily.
- Pak přelijeme zpět ke zbytku do rendlíku a mícháme do zhoustnutí. Krém se nesmí vařit, jinak se srazí. Poté necháme vychladnout.
- Namočené okapané baby dáme do misky, můžeme ozdobit šlehačkou a sezonním ovocem, nakonec přelijeme vanilkovou omáčkou.