reklama

3 recepty na dezerty lepší než z cukrárny

Rumová baba

Ingredience na těsto:

  • 20 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 170 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 40 g másla
  • 40 g cukru krupice

Ingredience na sirup:

  • 350 ml vody
  • 125 g cukru
  • 100 ml rumu (např. Havana)
  • 3 ks badyánu
  • 1 celá skořice
  • citronová kůra nastrouhaná z 2 citrónů
  • pomerančová kůra nastrouhaná z 2 pomerančů

Ingredience na vanilkový krém:

  • 160 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 2 žloutky
  • 30 ml smetany
  • ½ vanilkového lusku

Postup

  1. Z mléka a droždí necháme vzejít kvásek, poté vložíme do mísy mouku, vejce, všechno mícháme do hladka.
  2. Dále smícháme měkké máslo s cukrem a po troškách přimícháváme do těsta a mícháme do hladka asi 8 minut. 
  3. Vymíchané těsto necháme odležet v lednici do druhého dne.
  4. Druhý den vyndáme z lednice a necháme 30 minut odležet v pokojové teplotě.
  5. Pak plníme do formiček a podle velikosti formičky pečeme při 180 °C cca 15 minut.
  6. Všechny suroviny kromě rumu dáme do rendlíku a zahříváme 30 minut při teplotě 60 °C , poté přilíváme rum.
  7. Do takto připraveného vychlazeného sirupu dáme namočit na cca 15 minut upečené baby. 
  8. Mléko s cukrem, se smetanou a s vanilkou dáme do rendlíku a zahřejeme na 80 °C.
  9. Část této horké směsi nalijeme na žloutky a rychle rozmícháme, aby se žloutky nesrazily.
  10. Pak přelijeme zpět ke zbytku do rendlíku a mícháme do zhoustnutí. Krém se nesmí vařit, jinak se srazí. Poté necháme vychladnout. 
  11. Namočené okapané baby dáme do misky,  můžeme ozdobit šlehačkou a sezonním ovocem, nakonec přelijeme vanilkovou omáčkou.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama