Recepty, rady i fígle pro správné grilování hovězího
Grilování je v plném proudu. Nechte si poradit a vyzkoušejte recepty na grilované hovězí maso!
Grilovaná žebra, marinovaný pupek nebo pravý argentinský steak? Zní to dobře, ale mnoho z nás si při grilování na hovězí netroufne. Dodržujte pár pravidel a bude to hračka.
Hovězí maso je přímo ideální pro nedělní oběd a grilování s přáteli. Než se do toho ale pustíte, připomeneme vám pár důležitých pravidel a tipů, aby z vašeho masíčka nebyla podrážka. Vyzkoušejte naše recepty na grilované hovězí maso a překvapte okolí.
Jaké maso z býka použít?
- hovězí zadní s mramorovanou strukturou (květová špička): výborný a šťavnatý steak
- krk: před grilováním se doporučuje marinovat
- nízký roštěnec: část zadní čtvrtě krávy, libové a šťavnaté maso, vhodný na steaky, roastbeef, minutku
- vysoký roštěnec: najdete ho hned za krkem, jemné maso na steaky a minutky s typickou šťavnatostí
- zadnáí kýta - ořech: šťavnaté steaky
- svíčková: výborný a libový steak
- hovězí žebra: delší doba přípravy, ale rozhodně to stojí za ochutnání
- pupek: lahodný a šťavnatý kousek masa, potřebuje více času na přípravu
- mleté hovězí maso: ideální na hamburgery
Náš tip: Medium, rare, well done: Vyznáte se v přípravě masa?
S hovězím steakem se perte s citem
Jak na grilu připravit dobrý hovězí steak? Důležitá je samotná koupě masa. Maso musí být dobře uzrálé a obecně platí, že prorostlé maso rovná se šťavnatá pochoutka. Nesnesete-li tlustší kousky, jednoduše je odstraňte po grilování, ale připravíte se o nejlepší část steaku. V krámě chtějte maso z býka, které je uleželé (minimálně 3 týdny). A jak to poznáte? Pokud zatlačíte na maso, zůstane v něm otisk prstu. V opačném případě, se rychle vrátí zpět.
- Maso nakrájejte na dvou až tří centimetrové plátky (záleží, jak velký steak zvládnete).
- Při grilování hovězího to nepřehánějte s kořením. Samotná chuť masa je zážitkem.
- Při otáčení nepoužívejte ostré předměty, jinak z masa vyteče veškerá šťáva.
- Pokud chcete dobrý steak, měli byste skousnout, že bude krvavý. Propečený steak vám nikdy chutnat pořádně nebude.
- Zda je maso správně propečené poznáme tak, když na něj zatlačíme prstem. Dobrý steak ještě pruží a je měkký.
Rare, medium, done
Odborníci (Zdeněk Pohlreich) mají na poznání steaku "fígl". Přitiskněte bříško malíčku k palci a část ruky pod palcem ukazuje přibližnou úpravu steaku. Palec s malíčkem je "done" - propečený a ukazováček s palcem "rare" - krvavý. Mezi tím, je zhruba "medium" - středně propečený. Stačí jen kontrolovat přibližnou pružnost steaku, jako tomu je u palce při požadované úpravě.
Čtěte také: Recept na hamburger přímo od Pohlreicha!
Před podáváním nezapomeňte maso na chvíli nechat odpočinout, aby se v něm rozestoupily všechny chutě. Nikdy nesmí přijít na talíř hned po sundání s grilu. Steak můžete na pět minut zabalit do alobalu. Solíme a dochucujeme ideálně až při sundávání z grilu nebo těsně před pečením.
Projděte si druhy steaků:
- Rib-Eye steak: Oko roštěnce. Jeden z oblíbených steaků. Krájí se z prostředku roštěnce a patří mezi nejprorostlejší maso na steaky.
- Strip steak: Krátká plec bez steaku T bone a svíčkové. Libový a masitý pevný steak se krájí alespoň na 2,5 cm a griluje se zprudka.
- Porterhouse steak: Je částečně tvořen T bone steakem a svíčkovou. Krájí se 3,5 až 7 centimetrů. Griluje se zprudka, a pak se na mírném ohni dopéká.
- T-bone steak: Krájí se z nízkého roštěnce. Je o hodně měkčí než porterhouse, ale také o dost menší.
- Filet mignon: Malý, kulatý a silný plátek hovězí svíčkové. Je krásně libový a jemný. Griluje se při vysoké teplotě.
- Flank steak: Široký kus plochého svalu. Jde o výrazný kus masa, které je tuhé a vláknité. Na grilování se hodí jen v případě, že ho nakrájíte na tenké plátky přes vlákno.
- Skirt steak: Pruh masa z nízkého roštěnce zvaného flank. Mají výraznou chuť hovězího masa. Servíruje se nakrájený na tenké plátky, jinak je příliš tuhý.
Recepty na hovězí grilování
Domácí zdravý hamburger
Budete potřebovat:
- 140g hovězího zadního
- hrubozrnná sůl
- čerstvý pepř
- chilli paprička
- ledový salát
- rajče
- tmavou kulatou housku
- hořčice
- kečup
- kyselé okurky
- plátky čedaru
Hovězí zadní si pomeleme. Trochu osolíme a opepříme. Přidáme nakrájenou chilli papričku bez semínek a maso dobře propracujeme. Nepřidáváme žádné vajíčko. Maso drží pohromadě díky kvalitnímu zpracování. Někteří kuchaři dělají i to, že jednotlivé kusy masa bouchají o prkénko, tím se krásně spojí. Z kuliček si vytvarujeme placky, které grilujeme na středním ohni 3-7 minut po každé straně. Záleží na tloušťce masa. Opět platí, že růžový střed (středně propečené) zaručí šťavnatost jídla.
Housku si rozřízneme a potřeme hořčicí nebo kečupem. Před sundáváním masa z grilu na něj položíme plátek sýra a necháme rozpustit. Maso položíme na housku a dozdobíme salátem, rajčetem a okurkou.
Hovězí žebra s medem a citronem
Budete potřebovat:
- 4 hovězí žebra
- 1 dl ananasového džusu
- 3/4 dl sojové omáčky
- 1 dl medu
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule na kolečka
Maso si uvaříme téměř se solí a cibulí. Necháme ho důkladně okapat. Všechny zbývající ingredience smícháme a nalijeme na uvařená žebra. Marinujeme asi 3-4 hodiny a občas obrátíme. Před grilováním necháme trochu okapat. Maso grilujeme za střední teploty asi 20 minut a pomazáváme zbylou marinádou. Podáváme s chlebem nebo s bramborou pečenou v alobalu.
Čtěte také: Hovězí maso: Z čeho dělat steaky a z čeho guláš?
Pravý hovězí steak
Budete potřebovat:
- steaky z hovězí svíčkové
- olivový olej
- kousek slaniny
- hrubozrnná sůl
- čerstvý pepř
Nakrájíme si plátky masa na tloušťku 3 centimetry a osušíme je papírovou utěrkou. Rozpálíme si gril a rošt potřeme slaninou. Steaky opékáme zprudka na přímém ohni z každé strany asi 2 minuty. Potom je z ohně sundáme a dáme na 5 minut odpočinout do alobalu. Před podáváním je osolíme a opepříme a můžeme zakápnout olivovým olejem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Steak na víně od Pohlreicha: Dobrou chuť!
Vychytávky na grilování. Tyhle vás budou bavit!
Lásky čas trvá jen dva roky. Pak nastupuje vztah